Windmolens toch niet de grote vogeldoders?

Windpark Klim (Den)

Het Klimwindpark van Vattenfall in het noorden van Jutland (afb: Vattenfall)

Veel tegenstanders van hernieuwbare energie, waaronder die geweldige Trump, halen vaak juichend de berichten aan dat windmolens grote slachtpartijen onder vogels houden. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat diezelfde mensen niet erg geïnteresseerd zijn over het aantal dieren dat het slachtoffer van auto- of luchtverkeer wordt, maar dit even terzijde. Deense onderzoekers zouden nu hebben vastgesteld dat het reuze meevalt met die slachtpartijen. Kanttekening daarbij is dat het onderzoek is betaald door energiebedrijf Vattenfall (waterval).
Er vallen (vliegende) doden door windmolens. Zoveel is/was duidelijk. De vraag is alleen of dat er veel zijn (en wat is veel?). De onderzoekers keken naar het Klim-windmolenpark naast het vogelreservaat Vejlerne en het aantal dode vogels door de windmolens zou meevallen. Meer dan 99% van de rietganzen en kraanvogels weten de wieken te ontwijken. In twee jaar tijd zouden dertig dode vogels gevonden zijn onder elf windmolens.
Volgens Vattenfall bewijzen deze resultaten dat windmolens geen grote bedreiging vormen voor vogels. Hoewel het onderzoek wordt gesponsord door Vattenfall zijn volgens het bedrijf bij het onderzoek alle wetenschappelijke standaarden nageleefd. Het onderzoeksverslag wordt binnenkort gepubliceerd in het door referenten beoordeelde Deense vaktijdschrift DOF BirdLife.
Het blijft oppassen met dit soort resultaten vindt ook de Belgische bioloog Joris Everaert. Sommige vogels zoals kleine rietganzen en kraanvogels zijn goed in staat wieken te ontwijken, maar volgens hem meeuwen, bijvoorbeeld, niet. Hij vindt windparken plaatsen in de buurt van vogelverblijfplaatsen riskant. Voor Vlaanderen heeft hij daarom een risicoatlas gemaakt van geschiktere en minder geschikte locaties voor windparken/-molens.

Bron: de Morgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.