Geen nieuws: voetballers worden overbetaald

Lionel Messi: 's werelds meest overbetaalde voetballer

Lionel Messi in 2015 (afb:WikiMedia Commons)

Voetballers krijgen belachelijk veel geld. Ze produceren niks, maar beheersen een spelletje goed en dat levert ze miljoenen op. Die dure spelers hebben weinig met hun werkgever, maar veel met hun portemonnee. Hou me te goede: ik vind voetballen leuk om naar te kijken, ook al weet ik dat ik naar een stel huursoldaten kijk. Vroeg of laat gaat de wetenschap zich ermee bemoeien om te kijken of die inkomens redelijk zijn. Gelukkig zijn die wetenschappers het met me eens: voetballers in Europese competities worden vaak schromelijk overbetaald. Dan hoor je het eens van een ander! Overigens schijnen er ook ‘onderbetaalde’ spelers te zijn. De salarissen waarover we het hier hebben zijn weeksalarissen.

Overbetaalde voetballers

Weeksalarissen overbetaalde voetballers (afb: De Gruyter open)

Lara Yaldo en Lior Shamir van Lawrence-universiteit in Michigan (VS) bestudeerden de inkomens van ruim 6000 Europese voetballers. Ze schijnen daar kunstmatige intelligentie bij gebruikt te hebben, al ontgaat me in deze het nut daarvan (maar ik ben ook niet bijster intelligent, want vind voetbal leuk). Als ik het goed begrijp gebruikten de onderzoekers acht zelflerende systemen.
Ze vergeleken het salaris van die spelers met een lijst van 55 eigenschappen die de vaardigheden van een voetballer kenmerken. Dan hebben we het over scoren hoeveel van hun passes (niet) aankomen, gedrag, snelheid, balbeheersing enz. Vervolgens berekenden de onderzoeker op basis van hun score op die 55 onderdelen een salaris (dat lieten ze de intelligente (?) computer doen). Vervolgens werden spelers op soortgelijke posities vergeleken.

Op basis van vaardigheden zou Lionel Messi de beste betaald voetballer behoren te zijn, gevolgd door Ronaldo, Luis Suarez, Neymar, David de Gea en Mesut Özil. Het rekenmodel kwam uit op een weeksalaris van Messi van ongeveer € 235 000, minder dan de helft van zijn werkelijke weeksalaris. Messi is daarmee ’s werelds meest overbetaalde voetballer, gevolgd door Angel di Maria, Robin van Persie (!), Ivan Raketic en Nicolas Otamendi.
De onderzoekers wijzen er op dat hun rekenmodel alleen is gebaseerd op hun vaardigheden en prestatie op het veld. Er is geen rekening gehouden met andere financiële aspecten van de spelerssalarissen zoals tv-rechten en verkoop van fanwaar. Deze aspecten zouden clubs kunnen aanzetten mee te dingen naar de voeten van sterspelers, wat effect heeft op hun inkomen.

‘Onderbetaald’

Weeksalarissen 'onderbetaalde' voetballers

‘Onderbetaalde’ voetballers (afb: De Gruyter Open)

Volgens de rekenmethodes van de onderzoekers schijnen er ook ‘onderbetaalde’ spelers te zijn. Bernardo Silva verdiende afgelopen seizoen bij Monaco € 10 000 per week, maar volgens het rekenmodel zou dat bijna € 120 000 moeten zijn op basis van zijn vaardigheden. Hij heeft nu een contract getekend bij Manchester City en zal hoogstwaarschijnlijk niet meer tot de ‘onderbetaalden’ horen. Na Silva waren in het seizoen 2016-2017 Harry Kane, Granit Xhaka, Timo Horn en Paco Alcacer de meest onderbetaalde spelers.

In vergelijking met de 100 meest overbetaalde spelers toonden de onderbetaalden zich beter in gretigheid, versnelling, snelheid, evenwicht en hun vermogen hun medespelers te vinden. De overbetaalde spelers moesten het vooral van hun kracht hebben (Messi?).

Reactiesnelheid

Het lijkt er ook op dat verschillende competities verschillende waarde hechten aan voetbaleigenschappen en -vaardigheden. Reactiesnelheid is overal gewenst, maar strafschoppen en inzicht worden vooral hogelijk gewaardeerd in Duitsland, terwijl in Frankrijk en Engeland de voetbalvoet van meer belang is. In Spanje gaan ze vooral voor de afwerking en de vollies, terwijl in Italië staat de sliding hoog staat aangeschreven.

De beloning heeft wel degelijk een sterk verband met de vaardigheden, constateren de twee onderzoekers. De enige uitzondering van de Ekstraklassa in Polen, waar dat verband aanmerkelijker zwakker is. In Polen gaat het vooral om de club waar je speelt.

Succes

De sterspelers zorgen voor het financiële en sportieve succes, schrijven de onderzoekers, maar ongelijkheid in salarissen werkt slecht op de prestatie van spelers. Als er een objectieve methode zou worden gebruikt en de spelers weten dat het salaris van iedereen op basis daarvan betaald zou worden, zou dat effect op het sportieve resultaat kunnen hebben, denken de onderzoekers. Dat zou ook kunnen helpen bij de transferonderhandelingen tussen clubs, maar het is onwaarschijnlijk dat de sterspelers zich hun overdik betaalde boterham laten afnemen. We leven in een kapitalistische wereld, waarbij salarissen vaak maar weinig met de prestaties te maken hebben (kijk naar de dik overbetaalde baasjes van grote bedrijven). € 10 000 per week in de voetbalwereld mag dan ‘onderbetaald’ zijn, maar er zijn maar weinig mensen die zulke salarissen betaald krijgen met vaak heel wat meer in hun mars dan voetballers.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *