China weert onwelgevallige wetenschap

Bewakingscamera's in China

Een kantoorgebouw in Hangzhou volgehangen met camera’s. China houdt zijn onderdanen scherp in de gaten (afb: der Spiegel)

We kunnen wel net doen of onze (democratische) neus bloedt, maar China is een keiharde dictatuur waar het regime onwelgevallig gedrag hardhandig de kop indrukt. De wetenschap ontkomt niet aan die repressie. Wetenschappelijke onderzoek waar de Communistische Partij geen trek in heeft wordt tegengewerkt zo niet verboden. Dat merken zelfs buitenlandse onderzoekers, schrijft het Duitse blad der Spiegel.
De onderdrukking is sedert de machtsovername van Jinping Xi zo’n zes jaar geleden steeds heftiger geworden. In 2017 meldde de wetenschappelijke uitwisselingsdienst in Duitsland dat de hogescholen in China steeds meer worden gelijkgeschakeld: leidend personeel wordt vervangen en de angst groeit er. Sinds twee jaar krijgen buitenlandse niet-gouvernementele organisaties het steeds moeilijker in China. Net als in Rusland moeten die potentiële staatsvijanden zich onderwerpen aan een uitgebreide bureaucratie en aan beperkende maatregelen. Dat geldt ook voor wetenschaps-ngo’s.
Duitse wetenschappers in China moeten hun lesmateriaal en teksten van lezingen vooraf laten controleren. Zelfs in Duitsland zelf proberen de Chinese autoriteiten hun dictatoriale zin door te drijven. Toen twee jaar terug de stad Weimar een mensenrechtenprijs toekende aan de in China vastgenomen hoogleraar Ilham Tohti, een Oeigoer, zegde de Tongji-universiteit in Sjanghai de samenwerking op met de Bauhaus-universiteit in die Duitse stad. Van verscheidene kanten in de Duitse politiek wordt de Bondsregering gemaand ernst met dit soort zaken te maken.

Techniek en natuurwetenschap

De samenwerking tussen Duitsland en China beperkt zich hoofdzakelijk tot de technische en natuurwetenschappelijke vakken. Daar liggen ook niet de ‘problemen’ van het Chinese regime, eerder bij de geestes- en sociale wetenschappen. Een jaar geleden kondigde De Duitse minister voor wetenschap Anja Karliczek (CDU) na een onderhoud met de Chinese minister voor onderwijs Baosheng Chen een samenwerkingsovereenkomst op het gebied van geesteswetenschappen aan tussen de vrije universiteit Berlijn en die van Peking. “Ik verheug me op deze samenwerking”, zei de minister destijds. Van dat op te richten centrum is echter niets gekomen. Dit voorjaar werd het plan afgeschoten in China.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.