Bijna helft kinderen VS leeft op de grens van armoede

Donald Trump

Schreeuwlelijk Donals Trump heeft nog heel wat te doen als hij president van Amerika wordt (afb: Wiki Commons)

Donald Trump, de schreeuwlelijk die Amerika weer groot wil maken, zal daar een hele klus aan hebben. Volgens onderzoekers van de Amerikaanse Columbia-universiteit leeft bijna de helft (44%) van de Amerikaanse kinderen in de buurt van de armoedegrens. We hebben het dan over 31,4 miljoen kinderen. In vergelijking met 2008 zou dat een stijging zijn van 18%.“Deze uitkomst is duidelijk afwijkend van wat men vaak denkt wat armoede is en welke kinderen het meest gevaar lopen”, zegt  Renée Wilson-Simmons van de Columbia-universiteit. “Ondanks de vooruitgang in voedsel- en gezondheidsprogramma’s om die kinderen te bereiken die het nodig hebben, leven miljoenen kinderen in gezinnen die het moeilijk hebben de eindjes aan elkaar te knopen.” Volgens de onderzoekers zouden de cijfers een stijging te zien geven tussen 2008 en 2014 van 18%.
De definitie van de onderzoekers van laag inkomen is voor een gezin van vader, moeder met twee kinderen twee keer de federale armoedegrens ($ 24 000 per jaar). Ik denk dat in veel landen veel mensen voor zo’n inkomen zouden tekenen, maar ik ken de kostenkant in de VS niet. De onderzoekers publiceren die cijfers sedert 2009 jaarlijks. 44% van de kinderen onder de 18 leven in een gezin waar minder dan $ 48 000 per jaar binnenkomt, 21% in gezinnen onder de Amerikaanse armoedegrens. Dat schijnt meer te zijn dan in de depressie eind jaren 20 begin 30 in de VS toen de cijfers respectievelijk 39% en 18% waren. Armoede blijkt een hardnekkig verschijnsel in de VS. Amerika, het land van melk en honing…

De armoede kent ook een ethnische kant. Zo’n 60% van de zwarte, latijnse of indiaanse kinderen leeft in gezinnen met een laag inkomen. Bij Aziatische en blanke kinderen is dat 30%. Hoewel opleiding en gezinssituatie (eenoudergezinnen) een indicatie zijn voor een laag inkomen is het niet per se zo dat hogeropgeleiden of tweeoudergezinnen ontbreken in het lijstje. Bijna de helft van de laaginkomengezinnen en 36% van de armoedegezinnen bestaat uit twee getrouwde ouders plus kinderen.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.