Het is zinnig waardevolle metalen terug te winnen

E-afval is waardevol

E-afval is waardevol

Het zou natuurlijk een raar verhaal zijn als dat niet zo was, maar wat op het eerste oog voor de aarde en het milieu gunstig is, kan nogal eens niet door de enge, economische beugel. Zo lijkt het uiterst dom om je verpakkingsmateriaal steeds maar weer te vernietigen, maar economisch schijnt dat toch voordeliger te zijn, al is het milieu daar niet blij mee. Nu schijnt het terugwinnen van waardvolle materialen ook de economische zegen te krijgen en zelfs voordeliger te zijn dan winning, stellen onderzoekers.

We hebben de mond vol over duurzaamheid, maar mikken toch steeds grotere hoeveelheden elektronica bij het afval: tv’s, computers, mobiele telefoons, noem het maar op. De waardevolle materialen worden daar dan, als het goed is, uitgehaald.
Dat is goed voor het milieu, maar de onderzoekers wilden weten of het ook economisch te rechtvaardigen is. De drie onderzoekers (twee uit China en een uit Australië hebben dat nu uitgezocht en kwamen tot de conclusie dat de terugwinning van koper en goud uit e-afval goedkoper is dan winning.

Er zal, is de schatting van de Verenigde Naties, dit jaar zo’n 50 miljoen ton e-afval ontstaan over de hele wereld. Daarin zit een hoop metaal in. Zo bevat een ouderwetse beeldbuis bijna een halve kilo koper en een kwart kilo aluminium en maar hele kleine beetjes goud.
De drie onderzoekers haalden hun economische gegevens bij acht verwerkingsmaatschappijen in China vandaan om de kosten van herwinning te kunnen berekenen.Het terugwinnen van waardevolle materialen als goud en koper uit e-afval is vele malen lonender dan de winning van die materialen uit mijnbouw.
Aan de kostenkant staan de inzameling, arbeid, energie, materiaal en vervoer, naast de investeringskosten in gebouwen en machines. Die worden meer dan goedgemaakt door overheidstegemoetkomingen en de verkoop van de herwonnen materialen.

13 x

De onderzoekers becijferen dat het dertien keer duurder is die materialen via (mijn)winning te produceren. De onderzoekers hebben alleen naar de (her)winning van goud en koper gekeken, maar ze denken dat hun onderzoeksresultaten een trend aangeven die ook op andere waardevolle afvalstromen van toepassing is.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.