Smerigste bedrijven worden het meest ontzien

Beton

Beton, of eigenlijk cement, is een belangrijk veroorzaker van broeikasgassen.

Joe Shapiro van de universiteit van Californië in Berkeley heeft eens bekeken hoe laden omgaan met vieze, broeikasgasuitstotende bedrijven. Het blijkt dat in verschillende landen de vieste koolstofuitstotende bedrijven in het handelsverkeer worden ontzien. Zelfs landen waarvan verwacht mag worden dat ze wat dat betreft het goede voorbeeld zouden moeten geven, zoals landen in de Europese Unie, rekenen vaak lagere heffingen voor vieze dan voor schone bedrijven, vond hij.

In de VS maar ook in de rest va de wereld, zo ontdekte Shapiros betalen vieze, broeikasgasproducerende bedrijven vaak aanzienlijke lager heffingen dat hun schone tegenhangers. Als dat onrecht teniet zou worden gedaan, dan zou dat de broeikasgasuitstoot aanzienlijk kunnen temperen, terwijl het inkomen daar niet onder lijdt, stelt hij. “Het is moeilijk er een algemeen patroon in te ontdekken. Dat zou betekenen als landen met elkaar praten over hun handelspolitiek dat er mogelijkheden zijn die een groot effect hebben op het milieu.”
Hij berekenden dat vieze industrieën zo’n 85 tot 120 dollar subsidie krijgen per ton geproduceerde kooldioxide(ekwivalenten) en dat terwijl er per ton zo’n 40 tot 50 dollar zou moeten worden betaald, de volgens economen ‘sociale kosten’ van een ton kooldioxide. Staal, aluminium en cement zijn grondstoffen voor producten die we, uiteindelijk gebruiken. Hoe eerder in die stroom hoe meer fossiele brandstoffen er worden gebruikt, terwijl programmatuurontwikkeling of ontwerpen veel minder afhankelijk zijn van vieze brandstoffen.

Machtige lobbygroepen maken zich al tientallen jaren sterk om de kosten van grondstoffen zo laag mogelijk te houden. Hogere prijzen voor vieze bedrijven zouden de prijzen van de eindproducten kunnen doen toenemen, maar volgens Shapiro is dat wel een van de weinige beleidsmiddelen die hij kent om vieze bedrijven aan te pakken. “Sommige milieumaatregelen verhogen de kosten voor het maken van vervuilende producten en dus lopen vervuilende bedrijven daartegen te hoop. Dat is wel een milieubeleid dat vieze bedrijven beschermt.”

Bron: phys.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.