Mitochondriaal DNA belangrijk voor gezonde veroudering

Mitochondriaal DNA belangrijk voor gezonde veroudering

PET-scans van muizen, met alleen een verschillend mitochondriaal DNA, waaruit een duidelijk verschil in suikerstofwisseling blijkt (afb: CNIC)

De wisselwerking tussen de twee genomen in een cel, die in de kern in die in de mitochondriën, zou de sleutel zijn tot gezond oud worden, stellen, onder meer, Spaanse onderzoekers. Die informatie zou van belang zijn voor kinderen van drie ouders, waarbij de derde ouder het mitochondriale DNA levert.
De mens is gebiologeerd door de belofte van het eeuwige leven. Waarom verouderen we en vooral hoe gaat die veroudering in haar werk? Het zou wel eens kunnen zijn dat onze leeftijd al vastligt nog voor de eerste tekenen van veroudering te zien zijn. Onderzoekers van, onder meer, het Spaanse instituut voor hart- en vaatziektes (CNIC) kwamen er achter dat de wisselwerking tussen de twee genomen in onze cellen gevolgen hebben voor onze ‘houdbaardheidsdatum’.

Het resultaat van het Spaanse onderzoek, geleid door José Antonio Enríquez, zou inzicht geven in de fysiologische verschillen tussen individuen en de weg ‘wijzen’ naar de oorzaken van leeftijdsafhankelijke ziektes als suiker, hart- en vaatziektes en kanker. Ook zouden de resultaten helpen bij het bepalen van de juiste mitochondriale-DNA-donor voor ‘drieouderkinderen’. Vrij recent zijn technieken getest om kinderen van ander mitochondriaal DNA te voorzien dan via de natuurlijke weg, omdat het moederlijke mitochondriale DNA (dat DNA komt altijd van de moeder) ziekmakende mutaties bevat. Het menselijk kerngenoom heeft meer dan 20 000 genen. Mitochondriën, vaak de energiecentrales van de cel genoemd, hebben er maar 37. De onderzoekers vonden dat ‘niet-ziekmakend’ mitochondriaal DNA leidt tot een andere stofwisseling en een ander verouderingsproces dan ‘ziekmakend’. Volgens Enríquez bepalen slechts een paar genen of we gezond oud worden. Dit onderzoeksresultaat zou een belangrijke stap zijn naar een beter begrip van het verouderingsproces.

Gezonde veroudering

Voor hun studie gebruikten onderzoekers muizen, waarbij ze het mitochondriaal DNA veranderden en keken wat dat voor een effect had op de gezonde veroudering. “Als we de biologie begrijpen die ten grondslag ligt aan gezonde veroudering, dan komen we in een positie om die ook te verwezenlijken”, zegt medeonderzoekster Ana Latorre-Pellicer.
De mitochondriale donortechniek zou de potentie hebben om ziektes te voorkomen die het gevolg zijn van ‘ziekmakende’ genen in het mitochondriale DNA. In die techniek worden de ‘zieke’ mitochondriën in de eicel vervangen door die van een gezonde donor (de derde ‘ouder’). Daarbij is het natuurlijk wel van belang dat je weet wat je voor die ‘zieke’ mitochondriën in de plaats stelt.

Uit de Spaanse studie zou naar voren zijn gekomen dat het donor-DNA goed overweg moet kunnen met het kern-DNA. Volgens de onderzoekers moeten de gevolgen van zo’n mitochondriëntransplantatie niet worden onderschat. Enriquez: “Net als bij orgaantransplantaties en bloedtransfusies is het belangrijk mitochondriëndonors te vinden waarvan het DNA genetisch overkomt met dat van de moeder.” Dat lijkt me wel een erg vage aanwijzing. Dit verhaal wordt vast nog vervolgd.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.