Blauw licht vernietigt retinal, de ‘kijkstof’ in het netvlies

Blauw licht vergiftigt lichtgevoelige cellen in netvlies

Ajith Karunarathne in het lab (afb: univ. van Toledo)

Af en toe denk je: dat kan niet waar zijn. Onderzoekers van de universiteit van Toledo (van wat? Van Toledo in de VS) zouden hebben ontdekt hoe het komt dat blauw licht blindheid bevordert. Het zou niet uitmaken natuurlijk waar dat blauwe licht vandaan komt, van de zon of van mobiele schermpjes. Blauwe licht maakt ‘kijkstof’ retinal dodelijk. Opmerkelijk.
Netvliesveroudering is een zo niet dé belangrijkste oorzaak van, niet aangeboren, blindheid. Blauw licht zou die achteruitgang van het netvlies bevorderen en daarmee de nakende blindheid. “We worden voortdurend blootgesteld aan blauw licht en het hoornvlies en/of de lens kunnen dat niet blokkeren of terugspiegelen”, zegt onderzoeker Ajith Karunarathne. “Het is geen geheim dat blauw licht ons gezichtsvermogen vermindert door beschadiging van het netvlies. Wij hebben nu ontdekt hoe dat gebeurt en mogelijk kunnen we er iets tegen vinden, bijvoorbeeld in de vorm van oogdruppels.”
Netvliesveroudering is vooralsnog ongeneeslijk en leidt tot aanzienlijk gezichtsverlies als gevolg van het afsterven van lichtgevoelige cellen in het netvlies. Deze cellen hebben retinal (de actieve vorm van vitamine A) nodig voor lichtdetectie en als ‘aanstichter’ van een signaalroute naar de hersens. Karunarathne: “Je hebt een constante aanvoer van retinal nodig. Fotoreceptoren werken niet zonder.”

Giftig

De onderzoekers ontdekten dat blauw licht er voor zorgt dat er chemische reacties in gang worden gezet die leiden tot giftige producten in de lichtgevoelige cellen. De cellen worden niet opnieuw aangemaakt. Dood is dood.
De onderzoekers voorzagen andere celtypen zoals kanker, hart- en hersencellen van retinal. Als die met blauw licht werden beschenen dan stierven de cellen. Zonder retinal gebeurde er niks. Karunarathne: “Er gebeurt niks met groen, geel of rood licht. De door retinal veroorzaakte giftigheid bij blauw licht is universeel. Het doodt elk type cel.”

De onderzoekers vonden dat alfa-tocoferal, een afgeleide van vitamine E die van nature in het oog en lichaam voorkomt, dat proces stopt. Als mensen echter ouder worden of als het afweersysteem wordt onderdrukt, dan werkt dat beschermingssysteem minder goed. De onderzoekers kijken nu of tv’s, telefoons en computers ook schadelijk blauw uitstralen om beter te begrijpen hoe de ogen reageren op de blootstelling aan blauw licht.
“Van een mobiel is de hoeveelheid te verdragen”, zegt medeonderzoeker John Paxton. “Sommige fabrikanten hebben blauwfilters op hun schermpjes en dat lijkt em een goed idee.” Om je ogen te beschermen tegen blauw licht stelt Karunararthne voor om zonnebrillen te dragen die zowel ultraviolet als blauw licht filteren en om niet in het donker naar een elektronisch scherm te kijken.

In de VS worden komen er jaarlijks tweemiljoen nieuwe patiënten met netvliesveroudering bij. “We hopen een manier te vinden om het gezichtsvermogen van opgroeiende kinderen in een technische omgeving te beschermen”, zegt de onderzoeker. Ik wil niet flauw doen, maar als het gaat om lichtintensiteit, dan denk ik toch dat de zon de grootste blauwlichtleverancier is. Maar goed, dat is weer een opmerking van een leek (in alles).

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.