Een beetje ‘hasj’ per dag is goed voor het oudere brein

HasjhersensIn sommige culturen is het gewoonte voor ouderen om wat cannabis te roken. Dat zou helpen bij het doorgeven van oude kennis aan nieuwe generaties. Het lijkt er op dat die traditie gestoeld is op feiten. Onderzoekers vonden dat een beetje hasj, of eigenlijke het werkzame bestanddeel THC (tetrahydrocannabinol), per dag er voor zorgt dat de hersens van ouderen in goede conditie blijven.

Tieners die dat doen presteren slechter bij geheugentests en aandachtstaken als ze onder invloed zijn, maar lage doses THC zouden het tegenovergestelde effect hebben bij ouderen. De veroudering van de hersens zou worden afgeremd of zelfs omgekeerd (wat me erg stug lijkt) en het leervermogen en geheugen zouden weer worden hersteld. Daarbij moet wel aangetekend worden dat het om muizen gaat.
“We hebben dit experiment vele malen herhaald”, zegt onderzoeker Andreas Zimmer van de universiteit van Bonn. “Het is een duidelijk effect.”
De onderzoekers bestuderen het zogeheten endocannabinoïdesysteem dat cannabisachtige stoffen aanmaakt in reactie op spanning. THC doet in feite hetzelfde en kalmeert ons.
De onderzoekers ontdekten dat muizen met een genetische afwijking waardoor dat systeem niet goed meer werkt, sneller verouderen dan normale muizen. Hun geest gaat ook sneller achteruit. Zimmer vroeg zich af of het stimuleren van dat systeem bij oudere muizen niet het tegenovergestelde effect zou hebben.

Hij gaf jonge (twee maanden oud), middelbare (twaalf maanden) en oudere muizen (achttien maanden) een vaste dosis THC. Die dosis was te klein om de muisjes te laten zweven. Na een maand werden de muisjes op de proef gesteld met wat hersenkrakers, zoals het zoeken van vluchtwegen en het herkennen van soortgenoten.
In de controlegroep (geen THC) presteerden de jongste veel beter dan de oudere muizen. In de THC-groep presteerden de middelbare en oudere muizen net zo goed als de jonge muizen in de controlegroep. Het bleek de onderzoekers dat THC het aantal verbindingen tussen hersencellen had vergroot die betrokken zijn bij geheugenvorming (hippocampus). Zimmer: “Heel opmerkelijk.”

Leeftijdseffect

THC bleek heel anders uit te pakken bij jonge muisjes. Als ze dat spul kregen gingen hun prestaties achteruit. Ook bij mensenkinderen lijkt het er op dat die slechter presteren bij leren en onthouden in de uren en dagen nadat ze hasj gerookt hebben. Verhoudingsgewijs kregen de muizen echter veel minder THC binnen.

Er zijn onderzoekers die beweren dat overmatig hasjgebruik permanent de geestelijke vermogens aantast. Zimmer denkt dat zowel te veel als te weinig stimulering schadelijk is. Het endocannabinoïdesysteem is het actiefst in de jonge jaren (maanden voor muizen). Extra THC zou daarom te veel zijn, is zijn redenering. In oudere muizen vult THC echter het tekort aan.

Al eerder is aangetoond dat het eigen cannabissysteem heilzaam is voor de hersens van dieren. THC schijnt ook alcoholisten te beschermen tegen hersenschade. Zimmer wil nu bij mensen gaan kijken of daar dezelfde resultaten uit rollen. Daarbij zal gezuiverd THC worden gebruikt en geen hasj of ‘gras’, wellicht in de vorm van een mondsproei.
Zelfs als die klinische proeven met mensen dezelfde effecten sorteren, dan zal het niet waarschijnlijk zijn dat artsen dan ook daadwerkelijk hasj zullen gaan voorschrijven aan de oudere mensen, denkt de onderzoeker. Zimmer: “De dosering is belangrijk. Marihuana roken is heel anders.” Maar waarom geen THC-pilletjes? Die zijn toch prima te doseren?

Bron: New Scientist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.