In 16 jaar eentiende van de natuur op aarde vernield

Landschap in Nieuw-Zeeland

Niet alleen bossen zijn natuur, ook dit landschap in Nieuw-Zeeland (afb: Science)

Volgens James Watson van de universiteit van Queensland (Aus) en medeonderzoekers heeft de mensheid tussen 1993 en 2009 10% van de natuur op aarde vernield. In Zuid-Amerika is dat zelfs 30%. Natuurbescherming is wel wat meer dan het redden van de reuzenpanda, vinden de onderzoekers. De natuur verdient bescherming voor ons eigen bestwil.
Dergelijke schattingen in het verleden keken eigenlijk vooral naar ontbossing, maar bij dit onderzoek is natuur breder opgevat. Het zou de eerste keer zijn dat het verlies aan natuur in harde cijfers is uitgedrukt. Watson heeft eerder met andere onderzoekers de menselijke voetafdruk bepaald. Voor hun rekenwerk hebben ze gekeken naar satellietbeelden en andere gegevens van begin jaren 90 tot 2009. Behalve wegen en waterwegen zouden alle bedreigingen van de natuur zijn verergerd, schreven ze vorige maand in een commentaar in Nature Communications.
Natuur (wildernis) definieerden de onderzoekers als gebieden die nauwelijks verstoord zijn door menselijke activiteiten. Tot die verstoring rekenden ze ook wegen. Ze sloten de Zuidpool en soortgelijke rots- en ijsgebieden, de oceanen en grote meren uit.
Op deze manier zou de hoeveelheid min of meer ongerepte natuur in 2009 nog maar 23% van het aardoppervlak hebben bedragen, ruim 30 miljoen km2. Dat zou 3,3 miljoen km2 minder zijn dan in 1993. Zuid-Amerika sloeg alles met een verlies van 30%. In Afrika bedroeg dat 14%.
Volgens de onderzoekers richt de natuurbescherming zich vooral op bedreigde diersoorten, maar letten overheden veel minder op natuurverlies door landbouw of door de schadelijke activiteiten van goud- en andere gelukzoekers. Bescherming helpt niet als allerlei andere menselijke activiteiten onbelemmerd blijven doorgaan. Zo vond onderzoekster Stéphanie d’Agata dat ze in de oudste en best beschermde zeereservaten vlakbij menselijke activiteiten, niet de variëteit aan organismes vond die ze in werkelijk ongerepte zeegebieden aantrof.

De natuur, met name de bossen, kunnen een belangrijke rol spelen in het wegvangen van kooldioxide. Volgens natuurbeschermer Russ Mittermeier is dat de effectiefste manier die er bestaat. Edward Wilson, bioloog aan de Harvard-universiteit, wil dat de helft van het landoppervlak (zelfs al is dat geen natuur) en de oceanen wordt beschermd tegen de nefaste invloed van de mens. Door de helft van de bossen te beschermen zou het klimaatprobleem al voor de helft opgelost zijn, denkt, onder meer, Mittermeier. Hoe dan ook, willen we het/de natuur redden, dan zullen we beter onze best moeten doen.  Veel meer.

Bron: Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.