Milieu- en klimaatonderzoekers hebben grote ‘koolstofvoeten’

Congressen en ecologische voetafdruk

Sebastian Jäckle: ”Dat moet veranderen… (afb: univ. van Freiburg)

Het zal vast niet voor elke klimaat- of milieuonderzoeker gelden, maar zeker is dat er over deze thema’s heel wat afvergaderd en -gereisd wordt. Dat maakt de zaak zo wrang: het klimaat redden door CO2 te produceren. De ‘koolstofvoetafdruk van heel wat van die onderzoekers is aanzienlijk. Een van die onderzoekers heeft daar nu een naar gekeken en presenteert ook, heel handig, ideeën om die voetafdruk aanzienlijk (met 85%) te verkleinen.
Politicoloog (?) Sebastian Jäckle van de universiteit van Freiburg is eens gaan kijken naar de de uitstoot die wetenschappers veroorzaken door naar congressen te reizen. Hij bekeek de reismodus van deelnemers aan de laatste zes congressen van de Europese vereniging van politicologie. Daarbij rekende hij met een gemiddelde CO2-uitstoot per km voor een auto, vliegtuig, bus of trein.
Hij berekende dat dat gereis van congresdeelnemers gemiddeld een halve tot 1,5 ton CO2-ekwivalenten veroorzaakt. Lang niet mis, vindt hij. Ter vergelijking: een gemiddelde Duitser veroorzaakt per jaar zo’n 11 ton en dat is al veel te veel. Om de aardopwarming onder de 1,5°C te houden moet die uitstoot fiks terug naar, uiteindelijk 0,7 ton in 2050.

Vliegen het kwalijkst

De rekenpartij van Jäckle laat maar weer eens zien dat vliegen verreweg het kwalijkst is. Tussen bus en trein zou dan weer weinig verschil zijn. Natuurlijk zijn er verschillen tussen de diverse deelnemers en dat heeft alles te maken met afstand. Zo zou 7% van de deelnemers aan het politicologencongres in Hamburg in 2018 verantwoordelijk zijn geweest voor de helft van de kooldioxideuitstoot.
Dat kan beslist beter, denkt de politicoloog. Dat heeft te maken met de keuze van de congresplaats. Ligt die centraal, is die makkelijk te bereiken per trein? De juiste keus helpt om de ecologische voetafdruk van een congres aanzienlijk terug te brengen. Ook moet maar eens bedacht worden dat je niet per se naar een congresoord hoeft te reizen om er aan deel te nemen.
“Als wetenschappers de iets langer reistijden met bus en trein voor lief nemen in plaats van te vliegen, dan zou er 85% op de uitstoot van een congres bespaard kunnen worden”, zegt de onderzoeker. “Die besparingen zijn alleen mogelijk als zowel de onderzoekers als de vakverenigingen die die congressen organiseren zich bewust zijn van het probleem.” Zelf geeft hij het goede voorbeeld. De jongste bijeenkomst in in het Poolse Wroclaw bezocht hij op de fiets.

Bron: bdw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.