“Klimaat verandert drastisch en snel”

Volgens een studie van Camilo Mora en medewerkers van de universiteit van Hawaii, zal het klimaat de komende 150 jaar overal op de aarde alle records overtreffen. De onderzoekers schreven een soort tijdschema voor de verwachte ontwikkeling van het klimaat, dat is verschenen in het wetenschapsblad Nature. De tropische gebieden zullen die het eerst voelen, al in het komende decennium. Als er niets gebeurt, zal het klimaat in 2047 radicaal anders zijn dan nu. Als er wel wat gedaan wordt aan de indamming van broeikasgassen, dan duurt het wat langer voor het zover is: 2069. Mora vindt de cijfers schokkend. “Onafhankelijk van het scenario verandert het klimaat. Nog tijdens mijn leven zal ik meemaken dat het klimaat waarin ik leefde niet meer bestaat.”

De onderzoekers berekenden de ontwikkelingen aan de hand van variabelen als verdamping, neerslag, oppervlaktetemperatuur van de oceanen en zuurgraad van het water. De historische temperatuurgegevens haalden ze uit plaatselijk bijgehouden weertabellen tussen 1860 en 2005. De berekeningen kwamen uit 39 verschillende klimaatmodellen, ontwikkeld door 21 klimaatinstituten in 12 landen. De voorspellingen wanneer variabelen buiten hun historische ‘oevers’ zullen treden, varieerden niet meer dan vijf jaar tussen de 39 modellen. Als we naar de zuurgraad van het zeewater kijken dan zijn we in 2008 de historisch berekende limiet al gepasseerd. De zuurgraad (de pH) van zeeën en oceanen daalt (dat betekent dat de zee zuurder wordt) door de toegenomen kooldioxideconcentratie in de atmosfeer.

De biodiversiteit wordt volgens de onderzoekers niet alleen  geraakt door het afsmelten van de ijskappen bij Noord- en Zuidpool, maar meer nog door de kleine maar snelle veranderingen in de tropen. Het dieren- en plantenleven in de tropen heeft weinig tolerantie voor klimaatveranderingen en is daardoor kwetsbaarder dan andere klimaatgebieden voor zelfs relatief kleine veranderingen. De tropen, ’s werelds rijkste schatkamer voor zowel land- als zeeleven, zal 10 jaar eerder last van de klimaatveranderingen krijgen dan de andere zones, voorspellen de onderzoekers. Koralen zitten al in de gevarenzone.

De snelle veranderingen hebben uiteraard effect op de biologische systemen. Dat komt neer op vluchten, aanpassen of uitsterven. “Ons werk toont aan dat we de ecosystemen heel nieuwe omstandigheden opleggen, waaraan die zich mogelijk niet kunnen aanpassen. Dan is uitsterving het resultaat.”, zegt Ken Caldeira van het Carnegie-instituut, die niet bij de studie betrokken is geweest. “Sommige ecosystemen kunnen zich misschien aanpassen, maar voor andere, zoals de koraalriffen, dreigt verlies; niet van een paar soorten maar van het hele systeem.”

Klimaatverandering zal ook de menselijke samenleving beïnvloeden, zo stellen de onderzoekers. De tropen huisvesten niet alleen het grootste deel van ’s werelds fauna en flora, maar ook de meeste mensen en ze leveren een aanzienlijke bijdrage aan de wereldvoedselproductie. Bij een optimistisch scenario leven voor 2050 1 miljard mensen en bij een nietsaandehand-scenario 5 miljard onder deze nieuwe tropische omstandigheden, met alle konsekwenties voor de voedsel- en watervoorziening en voor het ontstaan van ziektes van dien. “Juist de landen die het ’t minst kunnen hebben worden het eerst getroffen”, zegt Ryan Longman, een van de onderzoekers. “Dat zijn dan ook nog eens de landen die, ironisch genoeg, er het minst aan hebben bijgedragen.”

Koraalrif

De koraalriffen verkeren al in de gevarenzone, stellen onderzoekers uit Hawaii

Het rapport beschrijft gemiddelden over de aarde, maar geeft ook aan hoe het tijdpad er lokaal uitziet, opdat de aardbewoners kunnen zien wat klimaatverandering nog tijdens hun leven voor hun eigen woonomgeving in petto heeft. “Wetenschappers hebben herhaaldelijk gewaarschuwd voor klimaatverandering en de, waarschijnlijke, effecten op biodiversiteit en mensen”, zegt Mora. “Die veranderingen zijn er al, maar we moeten niet opgeven. We moeten juist hard werken aan uitstootvermindering om de klimaatverandering te vertragen. Dat geeft soorten, ecosystemen en ons mensen wat meer tijd om zich aan te passen.”

Bron: Eurekalert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.