Koralen staan op uit de dood

Cladocora caespitosa

Cladocora caespitosa (afb: WikiMedia Commons)

Hittes zorgen er voor dat koralen (neteldiertjes) afsterven, maar die, ogenschijnlijk, dode koralen blijken zich na jaren weer te kunnen ‘oprichten’.  Het lijkt er op dat de koraaldiertjes door de warmte in een soort winterslaap vallen. Als ze daaruit ontwaken kunnen ze weer hun oude vorm aannemen. Dat was tot nu toe niet eerder waargenomen.
Koraalriffen zijn bijzondere ecosystemen die een tehuis bieden aan veel planten en dieren. Al vaker is geconstateerd dat door de klimaatverandering steeds meer riffen verbleken, hetgeen zou duiden op afsterven van de koralen (en daarmee het hele ecosysteem). Er zijn vooral zorgen om het magistrale Grootbarrièrerif, waarvan steeds grotere delen verbleken. Het idee is (was?) dat koraaldiertjes die aardopwarming niet overleven.

Het lijkt er echter op dat de koraaldiertjes een tot nu toe niet eerder waargenomen overlevingsstrategie hebben. Diego Kersting van de vrije universiteit in Berlijn en Cristina Linares van de universiteit van Barcelona constateerden dat veel neteldiertjes (o.m. Cladocora caespitosa) in de Middenllandse Zee in een soort winterslaap vervallen. Beide onderzoekers volgens 16 jaar lang het wel en wee van 243 koraalkoloniën in reactie op de klimaatverandering. Weliswaar leidden bijzondere warme periodes tot het afsterven van veel koraaldiertjes, maar niet alle getroffen riffen waren helemaal dood, bij nader inzien.

Als gevolg van warmtestress blijken sommige poliepen (ook neteldiertjes zoals koraaldiertjes) hun stofwisseling omlaag te kunnen schroeven en krimpen daarbij aanzienlijk. Daarbij trekken ze zich deels terug uit hun kalkskelet. Op die manier overleefden de neteldiertjes de moeilijke tijden in ogenschijnlijk lege kalkskeletten (verbleking).

Leven

In de eerste jaren na de grote sterfte wees niks er op dat het rif weer tot leven zou komen. Toch zagen de onderzoekers dat zo’n 38% van de koloniën zich langzamerhand herstelden. De poliepen ontwaakten uit hun sluimertoestand, bouwden een nieuw kalkskelet in het oude en groeiden weer naar hun oorspronkelijke grootte. Bovendien bouwden ogenschijnlijk dode koloniën nieuwe ‘wijken’. Na tien jaar had 13% van de koloniën zich geheel hersteld.

Deze verjonging hadden onderzoekers tot nog toe alleen nog maar waargenomen bij fossiele koralen. Het ziet er naar uit dat koraalachtigen dat dus ook kunnen als de omstandigheden weer verbeteren. De vraag is natuurlijk of dat ook gebeurt als de aardopwarming doorzet

Bron: bdw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.