‘Paddenstoelen’ in kankercellen gevonden

Vliegenzwam

Vliegenzwam (afb: WikiMedia Commons)

Onderzoekers schijnen sporen van paddenstoelen en schimmels in 35 verschillende typen kankercellen te hebben gevonden, zowel door een Israëlische als een Amerikaanse groep. Die ‘paddenstoelen’ zouden van invloed kunnen zijn op de behandeling van de kankerpatiënten.

De onderzoekers van het Weizmanninstituut in Israël analyseerden tumormonsters van 17 000 patiënten. Daarbij vonden ze DNA van paddenstoelen/schimmels in cellen van 35 verschillende kankersoorten, zoals borst- en longkanker- en huidkankercellen. In de meeste gevallen waren de sporen, eencelligen die als zaad de paddenstoelenschimmels verspreiden, de cellen binnengedrongen. Ook aanwezige afweercellen waren met sporen ‘besmet’.
Merkwaardig genoeg bleek ieder kankerceltype zijn  eigen mucobioom (paddenstoelenflora) te hebben. Zo bleken darmkankercellen vaak besmet met ascomyceten terwijl huidkankercellen voor de helft waren besmet met ascomyceten en voor de andere helft met basidiomyceten, met de vliegenzwam als bekende vertegenwoordiger. De Amerikaanse studie was gericht op kankers van het spijsverteringskanaal. De onderzoekers vonden sporen van Candida-schimmels in ‘hun’ kankercellen,

Die paddenstoelen en schimmels zouden de kankerbehandelingen kunnen beïnvloeden, vooral die uit het repertoire van de immuuntherapie. De Amerikaanse onderzoekers zouden een verband hebben gelegd tussen de aanwezigheid van de Candida-schimmels en de overlevingskans van de behandelde patiënten. “Deze ontdekkingen geven aan dat we beter de gevolgen moeten onderzoeken van de aanwezigheid van schimmels en paddenstoelen en van alles dat we denken te weten van de ‘zachte microbiotiek'”, zegt Ravid Straussman van hetWeizmanninstituut.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.