Poeh, nu stoten bomen ook al lachgas uit

Bomen stoten per saldo lachgas uit

Metingen van lachgasuitstoot van bomen (afb: universiteit van Helsinki)

Onderzoekers van de universiteit van Helsinki rond Tsjechische gastdocente Katerina Machakova dat bomen in boreale streken van het noordelijk halfrond zoals dennen, berken en sparren per saldo het broeikasgas lachgas uitstoten (N2O).  Daar schijnt tot op heden nooit naar gekeken te zijn. Hoe erg het is kan ik uit het persbericht en het artikel niet wijs worden.

Het heftige broeikasgas distikstofmonoxide wordt niet alleen uitgestoten door micro-organismen in de grond maar ook door bomen. Eerder had Machkova et. al. aan aangetoond dat dennen dat doen. Nu is uitgemaakt dat ook berken en sparren lachgasuitstoters zijn. Die uitstoot varieert met het seizoen. In de zomer stoten de bomen lachgas uit en in de winter nemen ze dat gas op, maar per saldo stoten ze meer van deze stikstofoxide uit dan dat ze opnemen
Volgens onderzoekster Elisa Avinio is dat een nieuwe vinding. “In het algemeen was het idee dat bomen geen rol spelen in de N2O-balans in de bossen.”Dat zou ook te maken hebben met de problemen die die metingen zouden geven.
Volgens de huidige kennis is de landbouw de belangrijkste bron van lachgas in de atmosfeer. In 1998 werd al de suggestie gedaan dat bomen lachgas in de bodem zouden doorgeven aan de atmosfeer. Daar is toen in het lab aan gewerkt, maar weinig onderzoek naar gedaan. De onderzoekers in Finland voerden hun metingen uit in een onderzoekzoekstation in de bossen van Hyytialä. De onderzoekers vermoeden dat de meeste stikstofoxide die de bomen uitscheiden afkomstig is van bodemorganismen die vervolgens door de bomen wordt doorgegeven aan de atmosfeer. Sparren veroorzaakten de meeste uitstoot, daarna dennen en de berken het minst (resp. 2,4, 1,7 en 0,71 g per hectare); bescheiden hoeveelheden, maar daarmee niet verwaarloosbaar.

Midden-Europa

De onderzoekers denken dat de lachgasuitstoot van sparren vooral in Midden-Europa van groot belang kan zijn. Daar worden die bomen in een monocultuur gekweekt. Voorlopig ziet het er naar uit dat dit een toch wel erg voorlopig onderzoek is. Meer onderzoek schijnt gewenst te zijn, niet in de laatste plaats omdat distikstofmonoxide zo’n 265 keer sterker broeikasgaseffect heeft dan kooldioxide.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.