In het echt leer je gezichten beter kennen dan via scherm

Door de coronacrisis  werd videovergaderen bijna de norm, maar het blijkt, of althans: het lijkt er op, dat je (gezichten van) mensen beter leert kennen door ze echt te ontmoeten dan via het scherm. Je hersens schijnen gezichten eerder te herkennen van persoonlijke ontmoetingen dan van foto’s of van het tv-scherm, zo constateerden onderzoekers van de Friedrich Schiller-universiteit in het Duitse Jena.
Géza Gergely Ambrus en Gyula Kovács en collega’s lieten proefpersonen foto’s van ‘beroemdheden’ zien die ze niet kenden, naar tv-shows kijken of met labmedewerkers praten. Vervolgens registreerden ze de hersenactiviteit van de vrijwilligers terwijl ze hen foto’s toonden van de ‘beroemdheden’, tv-acteurs en lab medewerkers.
Ongeveer een halve seconde nadat de proefpersonen een bekend gezicht zagen, vertoonde de hersenactiviteit een piek. Die waren het sterkst met de vrijwilligers die met de labmedewerkers hadden gesproken. Daarop volgde de tv-acteurs. De hersenactiviteit was nagenoeg afwezig bij de proefpersonen die foto’s van de ‘beroemdheden’ weer kregen te zien. Dat was voor de onderzoekers genoeg voor hun conclusie.

Bron: Nature

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.