Een boek lezen zonder een blad om te slaan

Boeken lezen zonder een blad om te slaan

Met behulp van terahertzgolven zou je boeken kunnen lezen zonder die te openen (afb: Barmak Heshmat)

Onderzoekers van het MIT in Cambridge (VS) en van technologisch instituut van Georgia (VS) hebben een systeem ontwikkeld waarmee met behulp van terahertz-golven ze een boek kunnen lezen zonder de pagina’s open te hoeven slaan. Althans, ze hebben een stapeltje velletjes met elk een letter kunnen ‘lezen’. Zo’n systeem zou handig zijn bij het lezen van kwetsbare, antieke boeken. Musea hebben al interesse getoond, maar er moet nog wel het een en ander aan versleuteld worden.
“Het Metropolitan Museum in New York heeft al interesse getoond”, zegt onderzoeker Barmak Heshmat van MIT. “Zij willen, bijvoorbeeld, in oude boeken kunnen kijken zonder ze aan te raken.” Het terahertzsysteem zou ook materialen kunnen analyseren die in laagjes zijn opgebouwd, zoals deklagen op machineonderdelen of op pillen.
De onderzoekers van MIT ontwikkelden de algoritmes, waardoor beelden kunnen worden verkregen van de afzonderlijke lagen (vellen papier, in dit geval). De onderzoekers van Georgia Tech ontwikkelden het algoritme om de letters en plaatjes te herkennen. “Eigenlijk is het best wel griezelig”, zegt Hesmat daarvan. “Een heleboel weblocaties gebruiken vervormde letters of cijfers om robots van mensen te onderscheiden en dit algoritme heeft daar meestal niet veel problemen mee.”

Terahertz

Het systeem gebruikt terahertzstraling, elektomagnetische golven met een golflengte tussen die van microgolven en van infrarood. De terahertzgolven kunnen door veel materialen heen ‘wandelen’, maar hebben wat voordelen boven andere straling die dat kan zoals ultrageluid- of röntgenstraling. Er wordt gekeken of dat golfgebied bruikbaar is voor beveiligingsdoeleinden. Verschillende chemicaliën absorberen verschillende frekwenties van terahertzgolven en geven daarmee hun ‘identiteit’ bloot. Terahertsgolven kunnen, bijvoorbeeld, onderscheid maken tussen inkt en papier (wat röntgenstralen niet zouden kunnen).
Je kunt, door met golfpulsjes te werken, met terahertzgolven ook de afstand bepalen, door de tijd te meten die de gereflecteerde straling er over doet om van het voorwerp weer te worden opgevangen door een sensor. Dat geeft een veel betere resolutie dan met ultrageluid.
Het beeldsysteem van MIT en Georgia Tech maakt gebruik van het feit dat er tussen de pagina’s van een gesloten boek lucht is ingesloten. In de proefopzet zendt een terahertzcamera golven uit. Een ingebouwde sensor registeert de weerkaatste straling en het tijdsverloop. Zo weet het systeem op welke pagina het bezig is. De inkt is apart zichtbaar te maken door het energieprofiel dat wordt weerkaatst. Met het Georgia-algoritme zou de inkt zijn te ontcijferen.

Het is allemaal nog in ontwikkeling. Voorlopig komen de onderzoekers nog niet verder dan 20 pagina’s dikke geschriften, maar na negen pagina’s wordt het weerkaatste signaal al zo zwak, dat de infromatie die daaruit te halen is wordt overstemd door de ruis. Er moet dus nog wel het een en ander aan de techniek gesleuteld worden voor het beeldsysteem echte boeken kan lezen.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.