Tweede ‘Snowden’ lekt droon-documenten

Moorddroon Predator

Moorddroon (Predator) in een hangar (foto: GettyImages)

Ruim twee jaar geleden schudde Edward Snowden, oud-werknemer van de Amerikaanse spionnendienst NSA, de (in ieder geval westerse) wereld op met zijn onthullingen over het doen en laten van die ‘veiligheidsdienst’. Nu schijnt er een tweede klokkenluider te zijn die andere duistere praktijken van het Amerikaanse buitenlandse beleid ‘in het zonnetje’ wil zetten: het afmaken van mensen met behulp van droons zonder enige vorm van rechtspraak. Het wordt hoog tijd dat dit schandaal in alle hoeken en gaten van de wereld bekend wordt. De klokkenluidersstek the Intercept toont al vast wat geheime documenten.  
Amerika noemt zich graag de beste democratie ter wereld, maar dat is natuurlijk pure onzin. Die mooie democratie schijnt nauwelijks vat te hebben op haar veiligheidsdiensten en vermoordt al jaren mensen zonder enige vorm van proces omdat ze op een lijst staan van gevaarlijke terroristen. Al jaren en tot op heden maken niet erg veel mensen zich daar druk om. Het lijkt een beetje op de reactie op de moordgolf zo’n tien jaar geleden in de Amsterdamse onderwereld: laat ze elkaar maar afmaken, was de stem des volks.
Uit die Intercept-documenten zou duidelijk worden hoe gewetenloos de droonmoordoperatie is. In een van de documentenstaat vermeld dat in een periode van vijf maanden 90% van de vermoorden niet de beoogde doelwitten waren Ook valt er te lezen dat de voormalige Britse burger Bilal el-Berjawi werd verdroonmoord, ondanks de mogelijkheden die zich aandienden om hem op te pakken en details van het gruwelijke keuzeproces dat aan de beslissing tot moord vooraf gaat. Uiteindelijk beslist de president en dat was de laatste zeven jaar Barrack Obama.
Die informatie zou afkomstig zijn van een, anonieme, klokkenluider. Wie dat is wil de klokkenluiderstek wijselijk niet zeggen. Wel is er een verklaring van de desbetreffende met zijn/haar motivering de documenten te openbaren. Hij/zij maakt zich boos over de veroordelingen zonder enige vorm van rechtspraak. Volgens Snowden, in een gesprek met the Intercept-oprichter en journalist Glenn Greenwood in de film Citizenfour van Laura Poitras (een andere grootheid in het NSA-schandaalverhaal), is die klokkenluider buitengewoon dapper. “Ja”, antwoordt Greenwald in die scene, “die dapperheid is duidelijk gebaseerd op wat jij gedaan hebt.” De FBI is wel een onderzoek gestart naar die nieuwe lekker, maar schijnt niet ver gekomen te zijn. In de film spreekt Snowden ook de verwachting uit dat de nieuwe onthullingen de ideeën over klokkenluiders danig zullen veranderen. Waarop Greenwald antwoordt: “De mensen gaan zien wat de overheid voor ze verborgen heeft gehouden.” Inmiddels hebben burgerrechtengroepen, waaronder Amnesty International, het Amerikaanse Congres opgeroepen een parlementair onderzoek in te stellen naar de droonmoorden.

Bron: Wired

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.