Bommensnuivers

de GT200Soms zie je ze op tv nog wel lopen, soldaten met moderne wichelroedes die bommen, verdovende middelen en ander ongerief feilloos kunnen aanwijzen. Het Engelse bedrijf ATSC van Jim McCormick heeft ze bij honderden geleverd aan Irak om er explosieven mee op te sporen voor zo’n $ 4 000 het stuk. Het was niks en kon niet werken vond het BBC-programma Newsnight. Waardeloos spul vonden experts al snel, waar wat ‘plastic’ elektronica in was gefrummeld waar je niets mee kunt, zeker geen bommen traceren. McCormick werd in januari gearresteerd op verdenking van oplichting en de Britse regering liet het bericht rondgaan dat de ADE651-bommensnuiver onwerkzame rommel was. Frappant is dat allerlei Irakezen die met die wichelroede werken heilig geloven in het onding.
McCormick is niet de enige die de boel probeert op te lichten. Mexico heeft onlangs $ 10 miljoen uitgetrokken om GT200’s van het eveneens Britse bedrijf Global Technical van Gary Bolton aan te schaffen voor $ 20 000,- het stuk. De Mexicanen, verwikkeld in een bloedige drugsoorlog, willen met de GT200 wapens en narcotica opsporen. Voor elk op te sporen ongerief is er bij de GT200 een handig kaartje. Wat zit er in dat kaartje? Papier, zo bleek in Thailand. Thailand is zelf een grootgebruiker. En wat zat er in de pistoolachtige wichelroede? Niks, helemaal niks. De legeronderzoekers hebben voor de zekerheid ook de plastic helften waaruit het ‘pistool’ bestaat met röntgen doorgelicht. Niks wat ook maar in de verte op een sensor of elektronica zou lijken. Eigenaardig dat nooit eerder iemand op het idee was gekomen het ding uit elkaar te halen, ook al zal dat van Global Technical niet gemogen hebben (uiteraard).
Het is bekend, de mensheid wil belazerd worden, dus denken sommige andere mensen: belazer haar! Maar zelfs als je dat weet is het nog steeds raar dat er lieden blijven bestaan die in dit soort onnutte rotzooi blijven geloven. Zo’n bedrijfje als Global Technical is natuurlijk ook erg dom. Voor die $ 20 000,- had je toch wel voor een paar tientjes wat interessante printplaatjes kunnen monteren. Nu ziet de eerste de beste boerenlul dat dat ding nep is. Verbazingwekkend is dat een voorloper van de GT200, de MOLE, in 1999 in Engeland wel positief is getest.
De GT200 zal niet de laatste nepbommensnuiver zijn die voor een dikbelegde boterham van weer een nieuwe oplichter zal zorgen. De mensheid wil belazerd worden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.