Kunnen we de biologische klok terugdraaien?

De zwezerik

Daar zit jouw zwezerik

Ach, wat zouden we graag het eeuwige leven hebben. Tot op heden heeft al dat verouderingsonderzoek nog niet veel bruikbaars opgeleverd die dat doel dichterbij zou kunnen brengen. Nu (b)lijkt uit een minionderzoek onder een paar ouderen dat met bepaalde stoffen de ‘biologische klok’ zou kunnen worden teruggezet.

Een jaar lang kregen negen vrijwilligers drie pillen: een groeihormoon en twee diabetesmedicijnen. Daarmee daalde hun biologische leeftijd gemiddeld met 2,5 jaar gemeten naar de kernmerken daarvan op het genoom. Ook bleek het afweersysteem van de deelnemers te zijn verbeterd.
Die resultaten waren een verrassing, ook voor de inrichters van de proef. Die onderzoekers waarschuwen wel dat die niet helemaal volgens de norm verliep. Er waren maar weinig deelnemers en er was geen controlegroep.
“Ik had verwacht dat de biologische klok zou vertragen”, zegt geneticus Steve Horvath van de universiteit van Californië in Los Angeles, die de epigenetische analyse heeft uitgevoerd.
Steve Horvath schijnt de man van de epigenetische klok te zijn. Aan de hand van welke genen wel en welke niet actief zijn (de epigenetica) zou de biologische leeftijd van iemand kunnen worden bepaald. Die biologische klok hoeft niet per se gelijk te zijn met de chronologische klok (de leeftijd).
De jongste proef was eigenlijk bedoeld om te zien of een groeihormoon veilig kon worden gebruikt om zwezerikweefsel te herstellen. Dat orgaan tussen longen en borstbeen, ook thymus genoemd, is cruciaal voor een goed functionerend afweersysteem. Witte bloedlichaampjes, de afweercellen, worden aangemaakt in het beenmerg en rijpen in de zwezerik. Dat orgaan begint te krimpen na de puberteit en raakt steeds meer vervuild met vet.
Die aftakeling zou kunnen worden tegengegaan door een groeihormoon dat het herstel van de zwezerik stimuleert. Het vervelende is alleen dat dat kan leiden tot suikerziekte, vandaar dat de deelnemers ook twee diabetesmedicijnen kregen.

Miniproef

In de miniproef werden negen blanke mannen van 51 tot 65 getest. De proefbaas was Gregory Fahy van Intervene Immune in Los Angeles en werd uitgevoerd door het medisch centrum van de Stanforduniversiteit. Eerdere proeven van hem in ’89 met ratten hadden geen opvolging gekregen en dat verbaasde Fahy. Later paste hij de truc bij zichzelf toe en zag enig herstel van zijn zwezerik.
De deelnemers aan de proef (de negen, dus) kregen ‘jonger’ bloed. Met mri werd de staat van de zwezerik gevolgd. Bij zeven van de negen was vet vervangen door nieuw zwezerikweefsel.

Het idee een recept te hebben gevonden voor verjonging kwam pas later. Horvath constateerde aan de hand van de epigenetische analyse van de negen deelnemers dat op alle fronten (er schijnen vier epigenetische klokken te zijn) de biologische leeftijd was omgedraaid. Sterker nog: uit bloedproeven een half jaar na de proef bleek dat dat verjongingseffect zich had gehandhaafd.
Intervene Immune wil nu de proef herhalen, maar dan grootschaliger en beter opgezet. Fahy houdt het voor mogelijk dat ook de diabetesmedicijnen hebben bijgedragen aan het resultaat. Het schijnt dat het diabetesmedicijn metformine al wordt onderzocht op beschermende effecten van ouderdomsziektes.

Bron: Nature

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.