Oud Chinees geneesmiddel als kankermedicijn (?)

Baikalglidkruid kankerbestrijder

Het geneeskrachtige Baikalglidkruid

Glidkruid van het Baikalmeer, Scutellaria baicalensis, is de basis voor het Chinese geneesmiddel Huang-Qin. Dat zou helpen tegen koorts en problemen met lever en longen. Het was twee- tot driehonderd jaar voor Christus bekend. Glidkruid is rijk aan flavonoïden, Twee van die flavonoïden, wogonine en baicaleïne, bevorderen de celdood van kankercellen en remmen de groei van tumoren, vonden onderzoekers van een Brits onderzoeksinstituut. Gezonde cellen zouden geen hinder hebben van de stoffen. De flavonoïden van het glidkruid zouden antivirale en antioxiderende werking hebben.


Voor de zekerheid hebben de onderzoekers de twee stoffen uit de wortels van het baikalglidkruid vergeleken met andere soortgelijke stoffen die een hydroxylgroep (-OH) missen. “Er zijn talloze flavonoïden te synthetiseren uitgaande van naringenine, maar dat bevat die OH-groep. Er is geen enzym bekend om uitgaande van naringenine flavonoïden te maken die we vinden in de wortels van  Huang-Qin”, zegt Cathie Martin van het John Innes-centrum in Norwich. De onderzoekers vragen zich af hoe de plant dat toch voor elkaar krijgt.
Samen met Chinese onderzoekers heeft onderzoeksgroep van Martin een nieuwe synthese ontwikkeld voor de gewenste antikankerflavonoïden. Ze gebruikten daarbij nieuwe enzymen en een ander ‘bouwsteen’: chrysine. De aandacht voor de traditionele Chinese geneeskunst is opgeleefd na de Nobelprijs voor de geneeskunde vorig jaar voor Youyou Tu voor de ontdekking van artimisinine in de jaren 60, een malariamedicijn eveneens verkregen uit planten. Zo zie je maar dat kruidenvrouwtjes best wel eens wat zinnigs brouwden, zeker de Chinese.

Bron: Futura-Sciences