We gooien belachelijk veel eten weg, hoe rijker hoe meer

Voedselverspilling

Voedselverspilling in kcal/d per hoofd van de bevolking (afb: PLOSOne)

Over de hele wereld wordt er twee keer zo veel eten weggegooid als tot nu toe aangenomen zo hebben Nederlandse onderzoekers rond Monika Verma van de universiteit van Wageningen uitgezocht. Hij rijker hoe groter die schandelijke verspilling is.
In 2005 schatten onderzoekers van de wereldvoedsel- en landbouworganisatie van de VN (FAO) dat eenderde van de levensmiddelen op de afvalhoop terecht komen. Tot nu toe is dat altijd als gegeven aangenomen. De onderzoekers hebben gegevens van de FAO, de Wereldbank en de wereldgezondheidsorganisatie gebruikt hoeveel calorie├źn per hoofd van de bevolking in een land beschikbaar is. Daarvan trokken ze het calorieverbruik af van die bewoners. Het verschil zou dan weggegooid zijn.
In de toptien van voedselverspillende landen staan alleen rijke landen. Bermuda staat op 1 met 1580 weggegooide kilocalori├źn per hoofd van de bevolking. De VS en de Kaaimaneilanden staan bij elkaar op 2 en 3 met meer dan 1500 weggegooide kcal/d. Daarna volgen Hongkong, Luxemburg, Noorwegen, Zwitserland, de VAE, Duitsland en Oostenrijk.

De FAO berekende een verspilling per hoofd per dag van 214 kcal/d voor 2015. De onderzoekers van Wageningen komen uit op gemiddeld 527 kcal/dag.

Weer de VS

Hoewel rijkdom en verspilling aan elkaar gekoppeld lijken maken ook hier weer de VS een uitzondering. Daar wordt duidelijk veel meer eten verspild dan in landen met een vergelijkbaar inkomen. Hoe dan ook: het blijft schandalig.

En dan hoor je grootgrutters en polymeerproducenten steeds maar beweren dat al dat verpakkingsmateriaal in de winkel voedselverspilling door bederf tegen zou gaan. We gooien nu dat overtollige verpakkingsmateriaal weg en het groot deel van de levensmiddelen. Het lijkt wel of de mens bij voortduring bezig is zichzelf dwars te zitten.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.