Stierenzaad helpt kankercellen doden

Stierenzaad als chemoleverancier

Gehelmde zaadcellen

Duitse onderzoekers hebben stierenzaad gebruikt (pdf-bestand) om chemo bij kankercellen af te leveren. In het lab lijkt het te werken. De methode zou geschikt zijn om, als de techniek echt bewezen is, kanker en andere aandoeningen in het vrouwelijke geslachtsorgaan aan te pakken, denken de Duitse onderzoekers.
De zaadcellen waren voorzien van een stalen ‘helm’ om ze enigszins te kunnen sturen met behulp van magneten.  De aanpak moet in theorie minder bijwerkingen geven, stelt onderzoeker Oliver Schmidt van het Leibnitzinstituut voor materiaalonderzoek IFW in Dresden. “Het onderzoek is nog in een zeer vroeg stadium en proeven op menselijke patiënten zijn nog ver weg, maar de voordelen van spermacellen als medicijndragers zijn opmerkelijk. We zijn opgetogen dat we de precieze besturing van de cellen hebben kunnen aantonen.”

Helmpjes

Schmidt en de zijnen maakten met een geavanceerde 3d-printer de ‘helmpjes’ van slechts enkele duizendsten mm. Die liet hij oppikken en voortduwen door de spermacellen van een stier, die waren voorzien van de chemo doxorubicine. Bij botsing met een tumor klapt de voorkant van het helmpje open en schiet de spermacel eruit en dringt door in de tumor. Daar komt doxorubicine vrij en doodt kankercellen.
Bij experimenten met gekweekte stukjes tumorweefsel zagen de Duitsers inderdaad meer kankercellen omkomen in een met gehelmd stierensperma behandelde petrischaaltje dan bij controlemonsters. Op filmpjes is te zien hoe de helmpjes tegen de tumor botsen, waarna de spermacellen zich druk wriemelend een weg banen door het kankerweefsel. “Met dank aan de krachtige slagen van hun zweepstaart”, aldus Schmidt.

Bron: De Morgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.