Lijm voor een gebroken hart

hartlijm

De mossellijm zou hartsche sneller en beter repareren dan het natuurlijke herstelproces (afb: Empa)

Als schade aan het hart ontstaat door bijvoorbeeld een hartaanval dan wordt de schade zo goed een zo kwaad als mogelijk gerepareerd. Onderzoekers denken dat beter te kunnen en hebben een op de natuur geïnspireerde lijm ontwikkeld die dat veel beter zou doen. Daarin speelt de ‘gespierde voet’ van mosselen een belangrijke rol.
Mosselen hebben een sterke lijm die ze hecht aan allerlei materiaal, waarbij ze niet door de eerste de beste golf van zijn los te maken. De mossel produceert draden die ook in water, niet onbelangrijk, sterk blijven, maar desalniettemin elastisch zijn. Die mossel’zijde’ bestaat uit twee zwavelrijke eiwitten: mfp-3 en mfp-6. Die eiwitten zijn ook interessant voor medische toepassingen.
Onderzoekers van Empa in St-Gallen (Zwi) rond Claudio Toncelli hebben die eiwitten als uitgangspunt genomen voor hun hartlijm. Die eiwitten hechten zich onder de moeilijkste omstandigheden aan het hartweefsel, terwijl ze elastisch blijven. Probleem bij een beschadigd hart is natuurlijk dat de genezing plaatsvindt terwijl het hart zijn gewone werk ook nog moet doen.
Collageen is de basis van de lijm bij wondgenezing”, zegt Toncelli. Gelatine is collageen in een netwerkstructuur die zeer aantrekkelijk zou zijn als weefsellijm. “Gelatine heeft al bijna de eigenschappen die menselijk bindweefsel heeft.” Die gelachtige massa is echter niet stabiel bij lichaamstemperatuur, dan vervloeit die. De onderzoekers zochten daarom naar stoffen die gelatine de gewenste eigenschappen kunnen geven.
Toncelli: “De voetklier van de mossel produceert draden die het schelpdier kunnen hechten aan vrijwel alle oppervlakken in het water.” Geïnspireerd op dat idee hebben de onderzoekers mfp-stoffen geproduceerd die gelatine de gewenste eigenschappen geven. Zodra die lijm in contact komt met weefsel vormt zich een netwerkachtige hechtlaag op het wondoppervlak.

Metingen

De onderzoekers hebben al wat metingen aan de robuustheid van die hechting gedaan. “De lijm is bestand tegen een kracht die wordt uitgeoefend door de bloeddruk van een mens”, zegt medeonderzoeker KOngchang Wei. Natuurlijk weefsel en de lijm konden het blijkens proeven met hartweefselmonsters goed met elkaar vinden. De onderzoekers werken nu verder aan de ontwikkeling om die zo snel mogelijk toegelaten te krijgen tot de klinische praktijk. Overigens meldt het persbericht niet of de hartlijm ook echt werk.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.