Proef met ebola-middel gestaakt.

Ebola-epidemie

Een achtjarig jongetje, dat waarschijnlijk is besmet, wordt weggedragen.

Klinische proeven met het experimentele ebola-vaccin TMK-Ebola-Guinea van Tekmira Pharmaceutical  zijn gestaakt, omdat het middel bij patiënten in Sierra Leone niet bleek aan te slaan. Vorig jaar was het middel een van de meestbelovende kandidaten voor een medicijn tegen het ebola-virus, dat vorig jaar in West-Afrika honderden dodelijke slachtoffers heeft gemaakt.

Het kandidaatmedicijn gebruikt de zogeheten RNA–interferentie om de activiteit van bepaalde genen van het ebola-virus te blokkeren. Het had gewerkt bij apen die opzettelijk met het virus waren besmet. Peter Horby van de universiteit van Oxford, die de proef leidde, stelt dat het middel geen effect had, maar zei ook dat de resultaten nog beter bestudeerd moeten worden. Tot nu toe zijn er geen middelen of vaccins tegen ebola goedgekeurd, maar vorig jaar ontstond er een ware race tussen een aantal kandidaten. Sedert de epidemie een zachte dood is gestorven, lijkt de belangstelling ook meteen weer verdwenen (zie staatje hieronder).

Ebola-medicijnen in speDe proef, die werd betaald door de Britse organisatie Wellcome Trust, kende geen controlegroep die een placebo kregen of een ander middel. De behandelde patiënten werden vergeleken met onbehandelde. Die opzet had veel kritiek uitgelokt, maar volgens de onderzoekers zou werken met een placebo onethisch zijn. Bovendien zouden patiënten niet snel bereid zijn aan de proef deel te nemen als ze wisten dat ze mogelijk een nepmiddel zouden krijgen.

Bron: New York Times

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.