“Autonome wapens kunnen einde mensheid betekenen”

MQ-9 Reaper-droon

MQ-9 Reaper-droon zoals die gebruikt wordt door zowel de Amerikaanse CIA als de Amerikaanse luchtmacht. 

Stephen Hawking, Steve Wozniak, Elon Musk en een duizendtal andere toonaangevenden maken zich grote zorgen over de ontwikkeling van autonome wapens, wapens die zonder tussenkomst van een mens hun doelwitten aanvallen. “Kunstmatige intelligentie heeft een punt bereikt waarop het denkbaar is dat autonome wapens binnen jaren in plaats van decennia in gebruik zullen worden genomen”, schrijven de wetenschappers in een open brief. “De belangen zijn hierbij groot: autonome wapens worden gezien als de derde revolutie in oorlogsvoering, na buskruit en nucleaire wapens.”
Tal van beroemdheden waaronder natuurkundige Stephen Hawking, filosoof Noam Chomsky, Apple-oprichter Steve Wozniak, Tesla- en SpaceX-oprichter Elon Musk vrezen voor een “wapenwedloop van kunstmatige intelligentie” die het einde van de mensheid kan betekenen. Ze roepen de Verenigde Naties op een verbod in te voeren op offensieve autonome wapens. Die dreigen immers “de kalasjnikovs van de toekomst” te worden, met oorlog, terrorisme en wereldwijde instabiliteit tot gevolg. De Amerikaanse regering vermoordt al lang elk jaar tientallen mensen met behulp van droons. Die worden nog steeds van afstand bestuurd, maar hoe lang nog?
Het gebruik van dergelijke autonome wapens kan het aantal menselijke slachtoffers op het slagveld aanzienlijk beperken, maar tegelijk verlagen ze de drempel om ten strijde te trekken, waarschuwen de wetenschappers. Ze denken dat, anders dan bij kernwapens, de technologie en het geld geen drempel vormen. “Het zal maar een kwestie van tijd zijn voor ze op de zwarte markt verschijnen en terechtkomen in de handen van terroristen, dictators die hun volk beter willen controleren, krijgsheren die etnische zuiveringen willen uitvoeren enzovoorts. Autonome wapens zijn ideaal voor taken als moord, het destabiliseren van landen, het onderdrukken van de bevolking en het selectief vermoorden van een bepaalde etnische groep.”
Aan het einde van hun brief waarschuwen de wetenschappers dat de ontwikkeling van autonome wapens het volledige onderzoeksgebied van de kunstmatige intelligentie zal besmetten en een “enorme publieke weerslag” zal creëren die meteen ook al het andere onderzoek op dit terrein zal dwarsbomen.  Dat kan worden vermeden door een verbod op offensieve autonome wapens, schrijven de bezorgde beroemdheden. Overigens hebben, onder meer, Elon Musk en Stephen Hawking ook gewaarschuwd tegen de gevaren van de kunstmatige intelligentie voor de mensheid. Kunstmatige intelligentie is niet zonder risico’s, op welk terrein dan ook.

Bron: de Morgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.