VS werken aan ‘denkende’ droons

Switchblade-droons

De ‘kamikaze-switchblade’-droons van Aerovironment (afb: gizmag.comP

Amerikanen gebruiken onbemande vliegtuigjes al ruimhartig om mensen te vermoorden, maar dat schijnt voor hen nog niet voldoende te zijn. De droons moeten ook nog kunnen denken vinden de Amerikanen volgens het Duitse blad Der Spiegel. Dan kunnen ze zelf beslissen of ze schieten. Spaar ons voor denkende machines al kunnen die niet veel slechter zijn dan denkende levende wezens….
Een toekomstschets over het toekomstige wapentuig van het Amerikaanse ministerie van defensie maakt duidelijk dat droons voor de Amerikanen in de toekomst een belangrijke zo niet centrale functie zullen vervullen in hun defensiesysteem. Nu schieten de droons ‘alleen nog maar’ mensen neer in wat door Amerikanen wordt aangeduid als ‘oorlogsgebied’, maar in de toekomst willen de Amerikanen droons overal inzetten. Dan hebben we het over terrorismebestrijding (je zou droonaanvallen ook kunnen zien als een vorm van terrorisme), de bestrijding van massavernietigingswapens en meer van dat door de Amerikanen zelf aan te duiden ‘ongerief’. Binnen niet al te lange tijd zullen onbemande helikopters worden uitgerust met wapens. Voor de wat langere termijn zouden dan speciaal voor droons kleinere en nauwkeuriger wapens moeten worden ontwikkeld. Op de lange termijn willen de VS die systemen dan ook ‘autonoom’ laten functioneren en daarbij gaat het ook zeker om bewapende systemen, zo stelt Der Spiegel.

Hoewel het Amerikaanse defensiebudget, verreweg het grootste ter wereld (nu zo’n 620 miljard dollar, van de ongeveer 1,5 biljoen over de hele wereld), de komende 10 jaar met 500 miljard dollar (ongeveer € 350 miljard) zal worden gekort, stijgen de uitgaven voor onbemande systemen van 4,1 miljard dollar dit jaar tot bijna 5 miljard in 2018. Al snel zullen de nieuwe gevechtsdroons hun intrede doen. ‘Predator‘ en ‘Reaper‘ zijn standaard al uitgerust met ‘Hellfire’-raketten en bommen. Die richten nogal eens ‘bijkomende schade’ aan, vandaar dat de Amerikanen streven naar preciezere en kleinere wapens. Daardoor kunnen ook de droons kleiner en, waarschijnlijk, goedkoper worden..

Het lijkt er op dat de “Hydra 70“-raketten, waarvan de geschiedenis terug gaat tot de tweede wereldoorlog, waarschijnlijk een langere carrière tegemoet kunnen zien. Al in 2005 werden met die raketten proeven genomen met onbemande Vigilante-helikopters. De Amerikaanse militairen zijn enthousiast over de wentelwiekdroons. Daarmee is de ontwikkeling naar steeds kleinere moordautomaten niet aan zijn eind. Het Pentagon test al nog lichtere ‘Spike’-raketten op ‘Sentry HP’-droons, een werkelijk ‘schattig’ vliegtuigje, met een lengte van 2,5 meter en een leeggewicht van 82 kilo. Het kan nog kleiner als de droons meteen ook de wapens zijn. Het Pentagon-rapport heeft het over ‘Switchblade’-droons met een gewicht van 1 kilo en meer van dat ongerief. De militairen praten dan geestdriftig over zwerm van ‘intelligente’ munitie die zelfstandig hun doel vinden en kunnen vernietigen. Proost! De natte droom van de militair: de machines doen het smerige werk. Voor het inzetten van autoname wapensystemen hebben de Amerikanen in november 2012 een richtlijn bedacht. Die autonome systemen zouden niet tegen mensen mogen worden gebruikt. Het zal wel.
Ten eerste: wie gelooft dat? Ten tweede: hoe weten die ‘slimme’ wapens of er in tanks en gebouwen geen mensen zijn? Dat maakt de Amerikaanse militairen eigenlijk niet zo veel uit, lijkt het. De ontwikkeling is weg van de automatische door mens gecontroleerde systemen naar de de ‘slimme’ wapens, stelt het rapport.

Bron: Der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.