Spiegelglas wolkenkrabber belaagt buurtbewoners

Dodelijk spiegelglas De glazen gevel van een Londense wolkenkrabber weerkaatst de hete zon op de omliggende Londense straten en werkt als een soort brandglas. Naar verluidt zou een Jaguar zo heet zijn geworden dat ie begon te vervormen.
Het 37 verdiepingen tellende gebouw, de Walkie Talkie, is het zonnetje in de buurt, maar daar is, zoals te begrijpen valt, niet iedereen erg blij mee. ’s Middags brandt de zon via het gebouw op het naburige trottoir en smelt plastic en vervormt, kennelijk, auto’s. Kapper Ali Akay in Eastcheap laat een brandgat in zijn deurmat zien. Het gebouw, dat boven breder is dan onder, heeft een gekromde geometrie, vandaar ook dat brandglaseffect. Om het binnen in de Walkie Talkie koel te houden is sterk reflecterend glas gebruikt. Inmiddels zijn er voor de deur van Akay en het ernaast liggende Vietnamese restaurant beschermende netten gespannen.
Normaal worden er voor de bouw simulaties met zonlicht gedaan. Daar kijkt men echter eerder naar schaduw die zo’n groot gebouw geeft dan naar wat er met het zonlicht gebeurt. Dit soort verrassingen komt echter zelden voor. De architect van dit gebouw, Rafael Viñoly, schijnt echter al eerder de fout in te zijn gegaan. Het door hem ontworpen Vdara-hotel in Las Vegas (2003), wierp zijn hete zonnestralen op een nabijgelegen zwembad met rondom ligstoelen. “Blijkbaar heeft ie niks geleerd”, zegt een voorbijganger in Der Spiegel online. “Eerst verbrandt hij ligstoelen in Las Vegas en nu zet hij Londen in brand.” De bezitter van de Jaguar is schadeloos gesteld en Akay en zijn buren zijn even uit de brand, maar dat is natuurlijk geen oplossing.

Bron: Der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.