Ruimtelijke röntgenopnamen in kleur

Röntgenopname in kleur

Een röntgenopname in kleur (afb: MARS Bioimaging Ltd)

De methode schijnt ontwikkeld te zijn door medewerkers van het CERN in Zwitserland en voor het eerst zijn getoond door Nieuw-Zeelandse onderzoekers: ruimtelijke röntgenfoto’s in kleur. De scherpere beelden zouden artsen moeten helpen om betere diagnoses te stellen.

De techniek zou een combinatie zijn van de ‘aloude’ röntgentechniek gecombineerd met een technologie die bedoeld is om deeltjes in de LHC-versneller te volgen. Volgens CERN zou die techniek helderder en duidelijker beelden kunnen produceren, waarmee een betere diagnose zou zijn te stellen dan met de nu voorhanden röntgentechnieken. Het verschil zou vooral te merken zijn bij bot, spier en kraakbeen, maar ook bij kankergezwellen.

Medipix

De techniek wordt aangeduid met Medipix. Die werkt als een fototoestel dat het aantal subatomaire deeltjes ’telt’ wanneer de elektronische sluiter open staat. Daardoor ontstaat een plaatje met hoge resolutie en veel contrast.  Met de nieuwe techniek zouden plaatjes te schieten zijn die met geen andere beeldtechniek zouden zijn te bewerkstelligen, stelt Phil Butler van de universiteit van Canterbury (Nieuw-Zeeland).

Het Nieuw-Zeelandse bedrijf MARS Bioimaging Ltd brengt het apparaat op de markt onder de naam Spectral CT. Het zal binnenkort worden gebruikt bij klinische proeven met reumapatiënten in Nieuw-Zeeland.

Bron: Futura-Sciences

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.