Overheid VS wil cijfers droonmoorden niet vrijgeven

Droon1

De Amerikaanse regering gebruikt al jaren droons om mensen zonder enige vorm van rechtspraak terecht te stellen.

Al sedert 2010 probeert de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU de lijsten van de CIA met droonmoorden te krijgen. De Amerikaanse overheid beweert dat die gegevens geheim gehouden moeten worden, omdat ze met staatsveiligheid te maken hebben. Een rechtbank moet nu beslissen wie het bij het rechte eind heeft.

Al jaren worden met goedkeuring van de Amerikaanse president zonder enige vorm van rechtspraak mensen vermoord met behulp van droons. Daarmee schenden de VS de regels die in een rechtstaat gelden. Het beoogde slachtoffer krijgt niet de kans zich voor een rechter te verdedigen tegen de aantijgingen. In de meeste gevallen worden niet alleen de door de CIA als terroristen aangemerkte slachtoffers vermoord, maar ook onschuldigen die toevallig in de buurt zijn. Dat is een regelrechte schande, maar daar wordt wereldwijd weinig aandacht aan geschonken. Amerika doet in deze net alsof het in oorlog is met de terroristen, maar gedraagt zich in feite als een schurkenstaat. Van ‘bijkomende schade’ zou nauwelijks sprake zijn (logisch als je alle slachtoffers aanmerkt als terroristen).
Al jaren probeert de UCLA de lijst met droonmoorden te krijgen, maar de overheid weigert die vrij te geven met een verwijzing naar de staatsveiligheid. Valt een droonaanval daaronder vroeg David Tatel van https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_Court_of_Appeals_for_the_District_of_Columbia_Circuit“>het hof van beroep van Washington DC zich af. Hij en zijn twee collega’s Thomas Griffith en David Sentelle moeten die vraag zien te beantwoorden.

Die vraag is wezenlijk omdat de Amerikaanse overheid informatie kan achterhouden als het om de staatsveiligheid gaat. Uiteraard waren de advocaten van de overheid van mening dat het antwoord ja moet zijn. Jameel Jaffer van ACLU was het daar (uiteraard) niet mee eens.

George Bush jr

Het vermoorden van door CIA aangemerkte terroristen is onder George Bush gestart, maar onder opvolger Barrack Obama tot volle wasdom gekomen. ACLU wil weten wat er gebeurt. De CIA ontkende noch bevestigde in eerste instantie dergelijke gegevens te hebben, maar daar tuinde hetzelfde beroepshof in Amerika’s hoofdstad niet in. Jaffer haalde voor de rechter aan dat een voormalig CIA-generaal (?) Michael Hayden een boek heeft geschreven over de droonexecuties, waarbij hij uit de school klapt. In de publiciteit rond dat boek wordt gesteld dat Hayden heeft meegeholpen de CIA te maken tot “de actiefste moordmachine in de geschiedenis van het gewapende conflict.” Dat is dus een tekst om een boek te verkopen! Jaffer vindt dat het niet aan de Amerikaanse regering is om uit te maken wat er over die droonmoorden naar buiten mag komen en wat niet.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.