Wervelstorm verklaard aan de hand van zeepbellen

Zeepbelstorm

Een ‘storm’ op een zeepbel

Wervelstormen zijn vrij onvoorspelbare verschijnselen. Vooral de kracht ervan is moeilijk te voorspellen. Onderzoekers van het Franse instituut CNRS hebben hun voorspellingsmodellen gebaseerd op zeepbellen en hopen op die manier beter het te verwachten geweld van een cycloon te kunnen voorspellen. De resultaten van hun rekenpartijen gebaseerd op echte cyclonen lijken bemoedigend.

Het lijkt misschien een raar idee om het, want daar gaat het om, veranderende kleurenspel op een zeepbel te gebruiken om voorspellingsmodellen voor de kracht van wervelstormen te kunnen voorspellen. Uit de kleurwervelingen op zeepbellen destilleerden onderzoekers van het CNRS-lab voor golven en materie wetmatigheden die vervolgens werden gebruikt voor de cycloonmodellen. Als je die beide patronen ziet dan moet je erkennen dat die wel op elkaar lijken. Op basis van de wetmatigheden is de maximale intensiteit van de storm te berekenen.

Uiteraard is elk model geduldig en de onderzoekers hebben hun model proberen te toetsen aan de praktijk. Daartoe hebben ze de ontwikkeling van 150 cyclonen in de Stille en Atlantische Oceaan ‘voorspeld’. Uit die analyse bleek dat het nieuwe zeepbelmodel zeer bruikbaar was om de maximale kracht ervan te kunnen berekenen.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.