Poetin zou moord Litvinenko goedgekeurd hebben

Alexander Litvinenko

Een Russische ex-agent (met bivakmuts) op bezoek bij Litvinenko

Volgens Britse onderzoekers (pdf-bestand)zou de moord op de Russische ex-spion Alexander Litvinenko zijn uitgevoerd door de Russische geheime dienst FSB. De Britse regering heeft de Russische ambassadeur op het matje geroepen. President Vladimir Poetin zou de moord hebben goedgekeurd, die is uitgevoerd in de beste Bond-traditie. De Britse regering wil ook de bankrekeningen van Adrej Loekovoj en Dimitri Kovtoen bevriezen, die de Britten beschouwen als hoofdverdachten van de moord.
Het rapport van het onderzoek, dat is uitgevoerd in opdracht van het Britse parlement, stelt dat Poetin de moord van Litvinenko in november 2006 hoogstwaarschijnlijk heeft goedgekeurd. Loekovoj en Kovtoen hebben de ex-spion vergiftigd door de radioactieve stof polonium-210 in zijn thee te doen. De Russische regering heeft steeds ontkent iets met de moord te maken te hebben. De Britse regering heeft herhaaldelijk om uitlevering van het tweetal gevraagd, maar de Russische regering heeft die steeds geweigerd. Vooral de manier waarop Litvinenko vermoord is, doet denken aan James Bond-films. Het polonium was uiterst effectief, maar het heeft drie weken geduurd voordat Litvinenko overleed.
Hij werd in 1998 als FSB-spion ontslagen toen hij kritiek leverde op in zijn ogen illegale acties van de veiligheidsdienst. In 2000 reisde hij naar Engeland waar hij asiel en uiteindelijk in 2006 het Britse staatsburgerschap kreeg. Hij ontpopte zich als een felle criticus van het Kremlin. Hij zou ook gesympathiseerd hebben met de opstandige Tsjetsjenen. De conclusie van de onderzoekers, die onder leiding stonden van sir Robert Owen, dat de moord tot op het hoogste niveau in Rusland zou zijn goedgekeurd is volgens een woordvoerster van de Britse premier Cameron ‘hoogst verontrustend’: “Dit is niet de manier waarop een staat zich hoort te gedragen, laat staan van een vast lid van de VN-Veiligheidsraad.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.