Hale veroordeeld voor stelen documenten ‘moordprogramma’ van Obama

Klokkenluider Daniel Hale

Daniel Hale (afb: Democracy Now!)

Presidenten van de VS geven al vele jaren toestemming om wat de VS beschouwen als terroristen zonder enige vorm van rechtspraak te vermoorden met behulp van droons; ook die lieve Obama, winnaar de Nobelprijs voor de vrede. Daar wordt zelden of nooit over gesproken. Die moordpartijen worden ‘gerechtvaardigd’ door te verwijzen naar de staat van oorlog waarin de VS verkeren: de oorlog tegen het terrorisme. Klokkenluiders daarentegen die deze misdadige praktijken openbaar maken, zoals Daniel Everette Hale, worden voor de rechter gesleept en tot jarenlange gevangenisstraffen veroordeeld.
Hale was analist bij de beruchte Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Hij is veroordeeld tot 45 maanden gevangenisstraf voor de levering van geheime documenten aan Amerikaanse media over het vermoorden van vermeende terroristen met behulp van droons tijdens het presidentschap van Barrack Obama. Hale was in 2011 en 2012 gedetacheerd in Afghanistan en heeft deelgenomen aan talloze moordaanslagen met droons, waardoor hij, naar eigen zeggen, emotioneel ernstig is belast. Hij stelt zich schuldig te voelen over zijn deelname aan deze moordpartijen.
Nadat hij in 2014 de NSA verliet heeft hij werk gevonden bij een andere Amerikaanse inlichtingendienst, de minder bekende NGA. Daar hield hij zich bezig met het verzamelen van beeldinformatie van satellieten, maar had hij ook toegang tot topgeheime documenten over het droonmoordprogramma in Jemen, Afghanistan en Somalië.
Hij eigende zich die documenten toe en stuurde die naar de klokkenluiderswebstek The Intercept, waar de zogeheten Drone Papers voor grote ophef zouden hebben gezorgd (waar ik weinig van gemerkt heb; as).
Het proces tegen Hale was vertraagd door de grote geheimzinnigheid van het onderwerp maar ook door de virusuitbraak. Hij heeft bekend geheime documenten te hebben gestolen.

Aangepakt

Ook andere klokkenluiders die informatie hebben gelekt naar The Intercept zijn door de Amerikaanse justitie aangepakt. In oktober 2018 is een FBI-agent veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf voor het openbaar maken van vertrouwelijke gegevens over de recruteringsmethodes bij de Amerikaanse federale recherche. Eerder was al iemand veroordeeld tot vijf jaar nadat hij in dienst van de NSA geheime informatie zou hebben bekendgemaakt over de Russische webaanvallen in aanloop naar de Amerikaanse presidentverkiezingen in 2016. Obama, zijn voorgangers en opvolgers hebben nooit voor de rechter hoeven verschijnen om verantwoording af te leggen over hun moordprogramma’s.

Hale zegt de heilige plicht gevoeld te hebben de leugen te ontmaskeren dat die droonmoorden de burgers van de VS veiligheid zouden brengen, dat Amerikaanse levens meer waard zijn dan die van anderen. “Ik ben hier omdat ik iets gestolen heb wat niet van mij was: kostbaar, menselijk leven”, zei hij tegen de rechter. “Ik kan niet leven in een wereld waarin mensen net doen of dingen niet gebeuren, terwijl dat niet zo is. Vergeef me alstublieft, edelachtbare, dat ik papieren genomen heb in plaats van mensenlevens.”

Volgens rechter O’Grady had Hale klokkenluider kunnen zijn zonder de papieren te hoeven stelen. Dat lijkt me een tamelijk naïef standpunt. Hale had elf jaar achter de tralies kunnen verdwijnen.

Bronnen: Le Monde, the Intercept

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.