Kaart palmolieplantages kan regenwoud redden

PalmolieplantagesPalmolie is alomtegenwoordig, in je eten, in je drank, in de cosmetica. In de VS zou palmolie in de helft van de supermarktproducten zitten en waarom zou dat in Europa anders zijn? De palmolieproductie is echter ook verantwoordelijk voor de grootscheepse ontbossing in Maleisië en Indonesië. Die ontbossing gaat nog eens gepaard met gigantische bosbranden om ruimte te creëren voor nieuwe plantages. Een groep producenten die zegt duurzamer palmolie te produceren verenigd in de RSPO wil de productieketen doorzichtiger maken met behulp van een kaart waarop plantages die duurzaam produceren zijn aangeduid, evenals al het (on)gerief dat mee komt met de palmolieproductie zoals de grootschalige branden, ontbossingen en herbebossingen. Daarmee zou te achterhalen zijn op welke wijze palmolie wordt geproduceerd.
Greenpeace toont zich bij monde van Joao Talocchi blij met de ontwikkeling. “Voor het eerst laat de RSPO publiek en bedrijven zien wat er gebeurt. We zijn niet tegen palmolie, maar wel tegen palmolie die niet op duurzame wijze wordt geproduceerd.”
Om de kaart te kunnen maken heeft de RSPO zijn gegevens doorgegeven aan de onafhankelijke organisatie World Resources Institute (WRI), die die gegevens toevoegde aan zijn kaartplatform Global Forest Watch. Op de kaart is te zien waar palmolie duurzaam en waar die niet duurzaam wordt geproduceerd. Ook is aangegeven waar expres oerwoud in de fik wordt gestoken. Volgens de regels van de RSPO mag palmolie alleen geproduceerd worden op  bosgrond die niet is verkregen door afbranden, maar of dat altijd zo is is de vraag. “Wij kijken naar de relatie tussen ontbossing en plantageconcessies” zegt Elizabeth Baer van de WRI. De kaart toont de ontbossing in Zuidoost-Azië sedert 2002.
De RSPO stelt een aantal voorwaarden om in aanmerking te komen als duurzaam palmolieproducent, inclusief de bejegening van het personeel. Leden van de rondetafel (de R in RSPO) kunnen een certificaat aanvragen van duurzame productie waarna ze gecontroleerd worden. Dat betekent in de praktijk niet dat het bedrijf daarmee meteen ook duurzaam produceert. In 2009 verbrak Unilever  alle banden met  het Indonesische RSPO-lid PT Smart, na rapporten van Greenpeace te hebben ontvangen dat het bedrijf nog steeds oerwoud affakkelde en veenmoerassen drooglegde. Unilever en ook Nestlé werken door dit soort incidenten niet meer met de organisatie samen.  Slechts 12% van de wereldpalmolieproductie komt van door de RSPO gecertificeerde bedrijven, maar dat percentage zou snel kunnen groeien.

Bron: Wired

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.