Zijn voetballers hun geld waard? Sterren vaak niet

Duits voetballer Sidney Sam

Sidney Sam: ondergewaardeerd? (afb: WikiMedia Commons)

Voor Neymar, die Braziliaanse aansteller, is ruim 220 miljoen euro betaald door de sjeiks die achter Paris St-Germais zitten. Daar zou je toch veel leuke dingen van kunnen doen. Onderzoekers van de Duitse Martin Lutheruniversiteit zijn eens in de Duitse Bundesliga gaan kijken of voetballers die gigantische bedragen waarvoor ze worden verhandeld ook waard zijn. Ze bekeken bijna 500 spelers in de eerste en tweede Bundesliga in het seizoen 2015/2016. De sterspelers bleken vaak overschat te worden terwijl de mindere spelers soms ondergewaardeerd werden. Samen met hun prestaties speelt ook de roem van de club een rol.

In de voetbalwereld gaan grote bedragen om en de salarissen zijn buitensporig. Hoe terecht is dat? “Het beoordelen van spelers is ontzettend ingewikkeld”, zegt Thomas Kirschstein van de Martin Lutheruniversiteit. “Je kijkt dan naar de fitheid, naar hun techniek maar ook tactisch inzicht. Sommige van die aspecten zijn moeilijk objectief te meten.”
Omdat dat soort gegevens niet openbaar beschikbaar zijn gebruikten de onderzoekers twee andere bronnen. Het bedrijf Electronic Arts analyseert alle spelers van verschillende competities voor het videospel van de Fifa. Dan gaat het om passnauwkeurigheid, techniek en verdedigende kwaliteiten. Die gegevens zijn beschikbaar op fifaindex.com. Kirschstein: “Electronic Arts stelt er daarbij een eer in de spelers zo goed mogelijk te simuleren. Het doel is tenslotte om spellen te verkopen.” Die gegevens werden gecombineerd met beoordelingen van transfermarkt.de, waar ook veel info beschikbaar is over transferbedragen en marktwaarde.

Daarnaast ontwikkelden de onderzoekers een statistische methode die een verband moest leggen tussen prestaties en waarde. Ze onderscheidden vijf categorieƫn uit in het totaal 28 prestatieindicatoren en berekenden de relatie tussen prestatie en marktwaarde. Er werd niet gekeken naar keepers (te lastig te beoordelen?).

Een groot gat

Ze vonden een groot gat tussen de marktwaarde en de belangrijkste prestatieindicatoren. Sterspelers werden vaak overschat. Daarentegen presteerden andere spelers goed, terwijl dat niet weerspiegeld werd in hun marktwaarde.
Als voorbeeld haalden ze de oud-interlandspeler Sidney Sam aan die (destijds) werd geschat op 500 000 euro, maar die geod scoorde op de fifaindex.com. Kirschstein: “Onze analyse maakt het mogelijk zulke discrepanties te achterhalen en de oorzaken van die afwijkingen te bekijken. Zijn relatief lage marktweaarde zou bij Sidney Sam gelegen kunnen hebben aan disciplinaire en gezondheidsproblemen.” De waarde zou bij jonge spelers ook bepaald kunnen zijn door de verwachtingen hoe die zich in de toekomst ontwikkelen.

Ook commerciƫle aspecten spelen een rol. Spelers die commercieel succesvol zijn hebben ook meerwaarde voor de club ondanks mindere prestaties. De onderzoekers wijzen er op dat de hun onderzoek gebaseerd is op schattingen en dat hun analyses niet het volledige verhaal vertellen van de voetballers in Duitsland in het seizoen 2015/2016, maar hun methode zou goed bruikbaar zijn voor ook andere gegevensverzamelingen.

Bron: EurekALert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.