Wat kan ons het uitsterven van dieren schelen?

Harlekijnkikker

De harlekijnkikker staat op het punt te verdwijnen. Nou en? (afb: WIkiMedia Commons)

Al tijden waarschuwen wetenschappers voor het gevaar van het massaal uitsterven van dieren en planten, maar we hebben wel grotere zorgen aan ons hoofd, zoals het coronavirus of hoe we de economie na de coronacrisis weer vaart kunnen geven. Wat kan ons het uitsterven van een paar dieren schelen? Onderzoekers stellen dat meer dan vijfhonderd op land levende gewervelde dieren op het punt staan te verdwijnen.

Die uitsterving dreigt niet, daar zitten we middenin. Daar kunnen we de zon of vulkanen of meteorietinslagen niet de schuld van geven. Daar is de zoogdier mens schuld aan. Onderzoekers in de VS en Mexico hebben nu uitgezocht wat de gevolgen zijn van milieuvervuiling, ontbossing en illegale dierenhandel. Het blijkt dat van 515 gewervelden minder dan 1000 exemplaren in leven zijn.
Het gaat dan om dieren als de Sumatraanse neushoorn, de harlekijnkikker en de clarionwinterkoning. Vogels zijn met 335 soorten toch al sterk vertegenwoordigd in dit lijstje.

Het gaat vooral om soorten die leven in tropische en subtropische gebieden. 30% heeft zijn thuis in Zuid-Amerika, slechts 1% in Europa.

Verstoring ecosystemen

Volgens de onderzoekers is uitsterving vooral een gevolg van de verstoring van ecosystemen. “”We ondermijnen het vermogen van de planeet om het menselijk leven en het leven in het algemeen in stand te houden”, zegt onderzoeker Gerardo Ceballos van de autonome universiteit in Mexico tegen de New York Times

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.