Zes Portugezen klagen 33 landen aan over laks klimaatbeleid

Bosbranden Portugal 18 juni 2017

Bosbranden in Portugal op 18 juni 2017 (afb: WikiMedia Commons)

Zes jonge Portugezen hebben hebben een klacht neergelegd bij het Europese hof voor de rechten van de mens in Straatsburg. Ook elders in de wereld worden steeds vaker soortgelijke acties ondernomen.
Steeds vaker stappen burgergroepen naar de rechter om overheden te dwingen maatregelen te nemen tegen de klimaatverandering getuige ook het Urgendaproces in Nederland. Het zestal, variërend in leeftijd van acht tot eenentwintig jaar, klaagt 33 landen aan: de gezamenlijke lidstaten van de EU, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Zwitserland, Oekraïne, Rusland en Turkije. Regeringen van die landen zouden te weinig doen om een desastreuze klimaatverandering te voorkomen.
De klacht komt nadat juli in Portugal de warmste julimaand was in 24 jaar. “Het maakt me doodsbang te weten dat die recordhittegolven slechts het begin zijn”, zegt Catarina Mota, een van de twee volwassenen. “Met nog zo weinig tijd moeten we er alles aan doen om overheden te dwingen ons te beschermen.”

Mota woont met drie andere klagers in Leiria, een stad in het midden van het land die in 2017 zwaar is getroffen door grote bosbranden, waarbij 120 mensen omkwamen. “Die kwamen tot vlak bij ons huis. Dat is bijzonder angstwekkend. Sedertdien heb ik ademhalingsproblemen.” De twaalfjarige André Oliveira uit Lissabon, waar het in augustus 2018 44°C werd, zegt bezorgd te zijn over zijn toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.