Darmflora zou invloed op werking medicijnen hebben

Darmflora

De diversiteit van onze darmflora is de laatste 150 jaar sterk verarmd

Darmbacteriën blijken (ook) invloed te hebben op de werking van medicijnen. Binnenkort zul je wellicht eerst een poepmonster moeten inleveren alvorens je behandelend arts je een medicijn voorschrijft.
Je darmflora is van grote invloed op je wel en wee. Zover zijn we inmiddels. Het is dus niet zo vreemd dat die beestjes in je spijsverteringskanaal ook invloed hebben op de werking van medicijnen (althans die medicijnen die via de mond worden ingenomen). Nu zijn Yale-onderzoekers eens gaan uitzoeken of dat verhaal klopt en als dat zo is hoe dat dan in elkaar steekt.
Het blijkt dat darmbacteriën een hoop medicijnen (kunnen) veranderen. De genetische samenstelling van je darmflora zou uitsluitsel kunnen geven over hoe je (lichaam) op medicijnen reageert. “Te weten hoe dat gebeurt is ontzettend belangrijk”, zegt biochemicus Matthew Redinbo van de universiteit van Noord-Carolina die niet aan het onderzoek heeft deelgenomen. Een overzicht van de bacteriële effecten op via de mond ingenomen medicijnen zou helpen bij de ontwikkeling van medicijnen en bij een meer op de persoon afgestemde behandeling.
De onderzoekers hebben de effecten van 76 bacteriesoorten getest, wat een goed doorsnee zou zijn van de gemiddelde darmflora. Ze keken welke effecten die micro-organismen hadden op 271 geneesmiddelen, van hormonen tot anti-virusmiddelen. De bacteriën werden twaalf uur lang in de nabijheid van voedsel en de medicijnen ‘opgesloten. In die halve dag waren 176 van de 271 medicijnen door ten minste een van de 76 soorten veranderd. Elke stam veranderde tussen de 11 en 95 verschillende medicijnen.

Enorm

Dat schijn enorm te zijn, maar om te weten welke bacterie welk medicijn verandert is niet genoeg. Er zal nauwkeuriger gekeken moeten worden naar de gevolgen op chemisch niveau en de gevolgen daarvan. De groep onder aanvoering van informatisch bioloog Maria Zimmermann-Kogadeeva maakte nu aannemelijk dat de genetische samenstelling van iemands darmflora kan voorspellen hoe medicijnen bij die patiënt zullen werken.
Eerst bepaalden de onderzoekers welk deel van het bacteriële DNA verantwoordelijke is voor de chemische veranderingen. Vervolgens voerden ze een serie proeven uit waarbij de effecten van de volledige darmflora van 28 mensen op medicijnen werden bekeken. Daarna werden de DNA-stukken opgezocht die verantwoordelijk waren voor de veranderingen en ook de stukken die ten minste voor de helft daarmee overeenkwamen. Het idee is dat die eveneens van belang zijn bij die veranderingen.

Al die stukjes ‘verantwoordelijk’ DNA in een poepmonster bij elkaar zouden dan aangeven hoe de bacteriële bevolking daarvan een bepaald geneesmiddel chemisch verandert. “Je kan iemands lever niet veranderen omdat die een medicijn niet goed verwerkt”, zegt medeonderzoeker Michael Zimmermann, “maar met antibiotica en poeptransplantaties is wel de darmflora te veranderen.”
Aan de andere kant zouden darmbacteriën ook nuttig kunnen zijn bij het verwerken van geneesmiddelen, stelt Zimmermann-Kogadeeva. Farmaceutische bedrijven zouden die microbiële invloed kunnen gebruiken om de werking van medicijnen te verbeteren of te verlengen, bijvoorbeeld, stelt de onderzoekster.

Bron: Science News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.