Slotverklaring pooloverleg gedwarsboomd door VS

Het pooloverleg in Finland

Een bijeenkomst tussen landen rond de poolcirkel heeft geen slotverklaring opgeleverd. Vertegenwoordigers van de Verenigde Staten zouden verbolgen zijn geweest over een passage waarin de klimaatverandering werd aangestipt.
Amerika ontwikkelt zich onder Donald Trump steeds meer tot een achterlijk land. Sinds onze sjoemelende miljardair is gekozen tot president van de VS is het fenomeen klimaatverandering taboe in het Witte Huis geworden. De ministersbijeenkomst vindt elke twee jaar plaats. Daar wordt onder meer over milieu- en klimaatbescherming gesproken op en rond de Noordpool. Acht landen zijn daar vertegenwoordigd: Denemarken (vanwege Groenland), Finland, IJsland, Canada, Noorwegen, Zweden, Rusland en de VS. Ook de plaatselijke oorspronkelijke bewoners, de eskimo’s e.a., zijn daarbij aanwezig.
Meestal wordt het (tweejaarlijkse) pooloverleg afgesloten met een zalvende, opwekkende slotverklaring, maar het liep dit keer anders. Dinsdag kwam er in het Finse Rovaniemi de verzamelde ministers een gezamenlijke stellingname, maar geen slotverklaring. Het klimaat was volgens de Finse minister van buitenlandse zaken Timo Saini het struikelblok geweest. Saini: “We moesten erkennen dat zo’n verklaring dit keer onmogelijk was.” Hij wilde overigens geen schuldigen aanwijzen.

Finse minister

De Finse minister, die als voorzitter optrad, legde zelf een verklaring af. Daarin stelt hij dat de meerderheid achter extra inspanningen stond voor de bescherming van het poolgebied tegen klimaatverandering. De Amerikaanse minister Mike Pompeo liet in zijn toespraak de klimaatverandering vrijwel geheel de klimaatverandering. Hij verwees in zijn praatje wel naar cijfers waaruit bleek dat de VS zijn kooldioxideuitstoot met 14% hadden verminderd. Pompeo was vooral bezig China en Rusland te waarschuwen om niet eigenmachtig in het poolgebied te gaan opereren. Het Noordpoolgebied wordt erger door de aardopwarming getroffen dan de rest van de aardbol.

Doordat het ijsoppervlak in het poolgebied krimpt dromen diverse landen van scheepvaartroutes ‘om de noord’. Ook, en dat is te zot voor woorden na de afspraken in Parijs in 2015 (het klimaatakkoord), worden grote gas- en olievoorraden onder het poolijs vermoed, waar de Gazproms en de Shells verlekkerd naar uitzien. Lekker laten zitten zou ik zeggen, maar klimaatakkoord of niet, de pijp moet blijven roken vinden dezelfde landen die dat akkoord ondertekenden.
Pompeo denkt dat China zijn tentakels ook wil uitstrekken naar het poolgebied. Dat land wordt internationaal steeds assertiever en de voormalige ‘heersers’ van de wereld (de VS) kunnen dat niet velen. Ook was hij het oneens met Canada dat de toekomstige ijsloze vaarroute ten noorden van dat land tot zijn territoriale wateren zou behoren. Daarin steunt de EU de VS.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.