Mogelijk oplossing voor allergieën

allergieonderdrukking

Mestcellen hebben niet alleen een duistere kant (links), maar zetten ook aan tot de productie van allergieonderdrukkende Treg-cellen (rechts) © Emanuele Fuchecchi

Japanse onderzoekers denken een manier gevonden te hebben om de overreactie van het afweersysteem op normaal in onze omgeving voorkomende stoffen (=allergie) tegen te gaan. Bij muizen werkte die in elk geval. We hebben het dan over huisstofmijt, hooikoorts, astma en ander ongerief.
Bij die allergieën spelen de zogeheten mestcellen een grote rol. Die vormen een onderdeel van ons afweersysteem en die zetten een hele trein aan activiteiten in gang als er allergenen zoals de uitwerpselen van de huisstofmijt of pollen op of binnen het lichaam worden gesignaleerd. Onderzoeker Hideaki Morita van de universiteit van Zürich en zijn groep ontdekten dat de mestcellen niet alleen de boosdoeners zijn voor de allergische reactie, maar dat ze ook een goed kant hebben. Bij ‘onraad’ produceren mestcellen de signaalstof interleukine-2, die de productie van bepaalde afweercellen op gang brengt: de Tregel-cellen (Treg). Die onderdrukken het allergische ontstekingsproces in de luchtwegen met behulp van interleukine-10. Het is al langer bekend dat die Treg-cellen een overactieve immuunreactie kunnen afremmen, maar voor een therapie zijn veel van die cellen nodig. Dat schijnt niet simpel te zijn. In het bloed komen ze nauwelijks voor en in het lab laten zich moeilijk vermeerderen, maar de mestcellen brachten uitkomst. Met hulp van die cellen blijken grote hoeveelheden Treg-cellen te produceren. Morita: “Het mechanisme dat we ontdekt hebben zou een goede behandelingsmethode voor allergieën kunnen zijn.”

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.