Onderzoekers willen kunstbaarmoeder ontwikkelen

Guid Oei en zijn kunstbaarmoeder

Guid Oei tijdens een presentatie (afb: TU Eindhoven)

Onderzoekers rond Guid Oei van de TU Eindhoven hebben bijna driemiljoen euro gekregen om een (prototype van een) kunstbaarmoeder te ontwikkelen. Het model moet de omstandigheden in de natuurlijke baarmoeder nabootsen, waarbij zuurstof en voedingsstoffen via de eveneens kunstmatige moederkoek en de navelstreng worden aangeboden.
Oei is ook als gynaecoloog verbonden aan het naburige ziekenhuis in Eindhoven. Volgens hem zijn de huidige methoden om veel te vroeg geboren kinderen in leven te houden ontoereikend. Die hebben nog geen volledig ontwikkelde longen en darmen, waardoor het direct blootstellen van die vroeggeborenen aan zuurstof en voedsel leidt tot problemen.
Een kunstbaarmoeder is de oplossing voor hem. “Als we de longen weer onder water zetten dan kunnen die zich verder ontwikkelen. De vrucht krijgt zijn zuurstof via de navelstreng net als in de natuurlijke situatie.” De onderzoekers hopen de kunstbaarmoeder voor klinisch gebruik binnen vijf jaar voor elkaar te hebben. Het geld komt van het EU-ontwikkelingsprogramma Horizon.
Kinderen die ten hoogste 22 weken in de baarmoeder hebben gezeten hebben weinig kans te overleven. Foetussen van 22 weken hebben een overlevingskans van 10%, van 24 weken 60%. Volgens Oei worden er, wereldwijd, eenmiljoen baby’s te vroeg geboren. De zuigelingen die dat overleven hebben dan vaak ook nog te kampen met afwijkingen.

Biozak

In 2017 demonstreerden onderzoekers dat hun kunstbaarmoeder, de biozak, in staat was om lammervruchten in leven te houden nadat ze werden geboren na het equivalent van 23 mensenfoetusweken. De weken in de biozak ontwikkelden de vruchten zich voorspoedig. Na hun ‘geboorte’, de verwijdering van de biozak, groeiden de lammeren normaal op. Oei: Die experimenten waren zeer belangrijk omdat ze aantoonden dat het mogelijk is dierlijk leven in stand te houden gedurende vier weken in een vloeibare omgeving, maar wij werken aan een prototype dat de baarmoeder van mensenbaby’s echt moet vervangen.” Die kunstbaarmoeder wordt niet een simpele kunststofzak maar moet een kopie worden van het echte werk, inclusief de hartklop van de moeder.

Overigens zullen er nog wel wat ethische vragen moeten worden beantwoord alvorens de kunstbaarmoeder realiteit wordt. De eerste grote kwestie is dan al bij welke baby’s je je kunstbaarmoeder gaat uitproberen. En wie houdt de regie? De moeder? De arts? Zou zo’n kunstbaarbaar, ik noem maar wat, ook gebruikt kunnen worden als om kinderen te voldragen, niet omdat het kind te vroeg geboren wordt, maar omdat de moeder opziet tegen de baring? Er moeten wel wat noten gekraakt worden alvorens de kunstbaarmoeder het ziekenhuis binnensluipt

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.