Deze zomer groot aantal gebroken temperatuurrecords

2019 op weg naar record

2019 is op weg een van de warmste (zo niet het warmste) jaren te worden (afb: NOAA)

De hittegolven in Europa hebben overal gezorgd voor temperatuurrecords op het noordelijk halfrond. Deze zomer (van 1 mei tot 30 augustus) zouden bijna vierhonderd temperatuurrecords zijn gebroken gerekend per land, aldus een analyse van Berkeley Earth. In Duitsland werden de meeste records gebroken, gevolgd door Frankrijk en Nederland. In het totaal werden er records in 29 landen gemeten.
Van 1200 plaatsen op het noordelijk halfrond werden de warmste dagen gemeld in een bepaalde maand. Niet alle waarnemingen zijn formeel geverifieerd, dus het aantal records staat nog niet helemaal echt vast. In Frankrijk werd een nog niet eerder waargenomen temperatuur van 46°C gemeten. Ook in het VK, België, Duitsland, Luxemburg ging het record van de ooit hoogst gemeten temperatuur aan diggelen. Dat betekent in diverse landen dat die temperatuur de laatste 150 jaar niet eerder was gemeten. Alles bij elkaar werden er 396 records gebroken, er zijn heel wat Olympische Spelen die met minder moeten doen.
De meeste records werden gebroken in 2003 gevolgd door 2010. Het, grosso modo, groeiende aantal temperatuurrecords weerspiegelt de aardopwarming, stelt Robert Rohde van Berkeley Earth. “Voorheen meldde hooguit 2% van de weerstations nieuwe records, maar tegenwoordig, ook in 2019, meldden 5% of meer van de stations records.”

Het aantal records is niet direct maatgevend. Dat hangt, mede, af van waar hittegolven plaatsvinden. In de VS, bijvoorbeeld, zijn er meer weerstations dan in Europa en met meer stations vallen er meer records te melden. Als er in de VS een hittegolf is, dan zullen er meer records worden gebroken dan in Europa.

Juli extreem

Juli 2019 was wereldwijd de warmste maand ooit gemeten, zij het dat het verschil met het vorige record in juli 2016 slechts 0,04°C bedroeg. Ook juni 2019 brak het vorige record. “Die hittegolf in juli in West-Europa was zo extreem. Zonder klimaatverandering zou het hoogst onwaarschijnlijk geweest zijn dat die zou zijn voorgekomen”, zegt Friederike Otto van de universiteit van Oxford, een van de opstellers van het rapport.

Bron: BBC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.