Vaccin voor kanker in de maak?

Kirsten Radford

Kirsten Radford: …veelbelovend kankervaccin…

Onderzoeksters rond Kristen Radford van het TRI in Australië zeggen klaar te zijn voor klinische proeven met een kankervaccin, dat bestaat uit antilichamen en tumoreiwitten dat het eigen afweer zou aanzetten kankercellen onklaar te maken. Preklinische studies met, onder meer, proefdieren zouden de bruikbaarheid en effectiviteit van het vaccin hebben aangetoond.

Volgens Radford kan het vaccin een aantal bloedkankers en tumoren bestrijden. “We hopen dat dit vaccin gebruikt kan worden om bloedkankers mee te behandelen evenals andere kankertypes zoals long-, borst-, nier-, eierstok-, alvleesklierkanker en gliomen. Ons nieuwe vaccin bestaat uit menselijke antilichamen verbonden met een tumorspecifiek eiwit. We onderzochten de mogelijkheden daarvan bij menselijke cellen terwijl we het geheugen van de tumorcellen activeerden.”
Volgens de onderzoekster heeft het vaccin verschillende voordelen boven bestaande kankervaccins die al hoopvolle resultaten zouden hebben laten zien in klinische proeven. “Het kan als product ‘van-de-plank’ worden aangemaakt. Dat voorkomt de financiële en logistieke problemen die patiëntgebonden vaccins hebben. Daarnaast is dit vaccin gericht op belangrijke tumorcellen die nodig zijn voor de tumorspecifieke afweerreactie, waardoor de effectiviteit maximaal wordt, terwijl de bijwerkingen minimaal zijn.”

Vreselijk veel meer staat er niet in het persbericht. We zullen de resultaten van de klinische proeven moeten afwachten of de resultaten bij mensen ook zo hoopvol zijn. In mijn idee heeft het kankeronderzoek al vele ‘doorbraken’ opgeleverd die achteraf heel wat minder spectaculair waren.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.