Bij muizen lijkt natuurlijke geboorte afweer te versterken

Pasgeboren muisjesUit studies blijkt dat kinderen die via een keizersnee zijn geboren een andere darmflora hebben dan kinderen die op de natuurlijke manier zijn geboren. Waarom dat is, is onduidelijk, ook niet wat dat betekent voor het afweersysteem. Onderzoekers van de universiteit van Kopenhagen rond Camilla Hartmann Friis Hansen onderzochten het verband tussen de geboortewijze en de afweer bij muizen. Muisjes die met de keizersnee ter wereld kwamen, hadden een zwakker immuunsysteem, bleek. De studie is gepubliceerd in het Journal of Immunology (maar ik kan het artikel niet vinden).
Zuigelingen die normaal geboren worden, worden aan meer bacteriën van de moeder blootgesteld dan zuigelingen die via de keizersnede ter wereld komen, is het idee. Zo ‘leert’ het afweersysteem onderscheid te maken tussen de eigen ongevaarlijke moleculen en vreemde moleculen. In het experiment hadden de ‘keizersneemuisjes’ minder cellen van het type dat een belangrijke rol speelt bij het voorkomen van afweerreacties tegen eigen moleculen, moleculen uit voedsel en ongevaarlijke darmbacteriën. Autoimmuunziektes zoals suikerziekte (type 1) en allergieën zijn het gevolg van overreacties van het immuunsysteem.
De keizersneemuisjes kregen niet vaker suikerziekte. De volgende stap is om te kijken of ze bevattelijker zijn voor autoimmuunziektes dan op natuurlijke wijze geboren muisjes. Zo te lezen is dit een heel erg onaf onderzoek. Zou dat iets met de alom gevreesde publicatiedwang te maken hebben? Nu weten we eigenlijk nog niet zo veel. Misschien doet het aantal van de ‘bepaalde’ cellen van het afweersysteem er niet zo veel toe. Ik deel het maar mee voor wat het waard is.

Bron: Eurekalert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.