Verlies aan landijs Groenland lijkt omkeerpunt gepasseerd

IJsmassa op Groenland

Het verlies van het landijs op Groenland valt niet meer te stoppen (afb: Michalea King)

Zelfs als de gemiddelde temperatuur op aarde weer daalt, dan zullen de ijsmassa’s op Groenland blijven afnemen, zo vrezen onderzoeksters. We zijn inmiddels het punt gepasseerd waarvoor de schade door aardopwarming nog te keren was, denken ze.
Satellietgegevens over veertig jaar van de ijstoestand op Groenland laten zien dat ijsmassa op dat eiland inmiddels zo ver geslonken is dat die neergang niet meer te stoppen valt. Sneeuwval kan niet langer de ijssmelt en het ijs dat in de oceaan verdwijnt compenseren. “We zagen dat het ijs dat in zee verdwijnt verre de sneeuwval overtreft die op de ijslaag terechtkomt”, zegt Michalea King van de universiteit van Ohio.
King en haar collega’s analyseerden de maandelijkse gegevens van meer dan tweehonderd grote gletsjers op Groenland die uitmonden op de oceaan rond het eiland. Uit de satellietgegevens berekenden ze het ijsverlies in de vorm van ijsbergen en smelt. De aanwas moet komen van de sneeuwval. Ze constateerden dat beide tussen de jaren 80 en 90 grotendeels in evenwicht waren. In die decennia verloor Groenland jaarlijks zo’n 450 miljard ton ijs dat (dus) weer werd aangevuld door sneeuwval.
Zo rond 2000 steeg dat verlies tot zo’n 500 miljard ton per jaar, terwijl de sneeuwval geen gelijke tred hield en dat is het afgelopen decennium zo gebleven. King: “Gletsjers zijn gevoelig voor de seizoenen met een piek aan verlies in de zomer, maar vanaf 2000 is dat verlies groter geworden.”

3 km korter

Volgens King zijn de gletsjers in Groenland sedert 1985 gemiddeld zo’n 3 km korter geworden en meer ijs is in contact gekomen met water. Die ontwikkelingen zijn inmiddels zover voortgeschreden dat zelfs een miraculeuze klimaatverandering de situatie niet ten goede kan keren, denken King en de haren. “Die gletsjerterugtrekking heeft de dynamiek van de ijslaag omver gegooid hetgeen resulteert in een constante staat van verlies”, zegt medeonderzoeker Ian Howat. “Zelfs als het klimaat hetzelfde blijft of als het zelfs wat kouder wordt dan blijft die ijslaag massa verliezen.”
IJs van Groenland dat verdwijnt of in zee terecht komt is de voornaamste oorzaak van de zeespiegelstijging (de opwarming van de Noordpool is hoger dan gemiddeld). Het vorig jaar kwam in twee maanden zoveel ijs als smeltwater of ijsbergen in zee terecht dat de zeespiegel met 2,2 mm steeg.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.