Illegaal vissen in beeld gebracht

Viswacht (Global Fishing Watch)

Wereldwijde visactiviteiten vastgelegd met satellieten

Er wordt op grote schaal illegaal gevist met steeds indrukwekkender technologie. Volgens de wereldvoedsel-organisatie FAO wordt eenderde van de visgronden nu overbevist en driekwart van de rest zit aan zijn limiet. Voor sommige zeevruchten is de vangst grotendeels illegaal. Op een congres in Sydney (Aus) van de IUCN is een systeem gepresenteerd waarmee de al of niet legale visserij is te volgen: Global Fishing Watch. Het systeem maakt gebruik van satellietgegevens van SpaceQuest met financiële en technische ondersteuning van dat lieve Google. Met dat systeem zal alle grotere vissersboten overal op de wereld te volgen.

Global Fishing Watch maakte gebruik van de kaartprogrammatuur van Google en Google-servers om in 2012 en 2013 zo’n 25 000 vissersboten te volgen. Dan gaat het om geregistreerde boten of schepen die bewegingen maken die doen denken aan vissen. Het project wordt geleid door milieuorganisatie Oceana en de programmatuur is ontwikkeld door het kleine, ideële bedrijf SkyTruth, die ook dingen heeft ontwikkeld rond schaliegaswinning en affakkelen. Wat nu te zien is, is al een jaar oud, maar het is de bedoeling de Viswacht om te bouwen voor publiek gebruik. “Dan kun je echt binnen een paar uur of dagen zien waar een schip vist”, zegt Jackie Savitz van Oceana. SpaceQuest heeft nu vier satellieten in de ruimte die contant radiocommunicatie oppikken die grote schepen uitzenden, waaronder hun unieke identiteitsnummer, met gegevens over positie, snelheid en koers. Voor het identificatiesysteem AIS is een boot een boot en vertelt niet of die een vissersboot is. Dus is er een systeem ontwikkeld om vissersboten te onderscheiden van andere vaartuigen. “We verzamelen al dat soort gegevens, combineren die en dan komt er een gewogen klassificering uit, in feite een waarschijnlijkheid dat die boot op dat moment daar vist”, zegt Paul Woods van SkyTruth. Dat is niet perfect maar het maakt de datamassa hanteerbaar. Zo kwamen ze op zo’n 25 000 vissersboten. “We hebben daarvan 3 125 kunnen thuisbrengen als vissersboten”, zegt Woods.
Dat gereken geeft wat valspositieven, maar aanmerkelijk ernstiger zijn de valsnegatieven. De Viswacht mist nog de duistere vloot, kleine visserboten die niet te identificeren zijn via AIS en ‘valsspelers’ die hun radio uitzetten voor ze in verboden en beperkte vangstzones komen. Oceana is al begonnen de Viswacht te gebruiken om overtreders op te sporen. Savitz: “We gebruiken dit middel om duidelijkheid te krijgen over deze activiteit en zullen publieke pressie gebruiken op de autoriteiten om ervoor te zorgen dat ze hun werk doen.”

Bron: Wired

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.