Parkinson-patiënten lijken baat bij NAC te hebben

Parkinson en dopaminevervoerderbinding

Na drie maanden behandeld met NAC bleken Parkinsonpatiënten duidelijk meer dopaminevervoerderbinding te hebben (rood) (afb: Jefferson-universiteit)

Het lijkt er op dat Parkinson-patiënten baat hebben bij een natuurlijke verbinding, n-acetylcysteïne (NAC). De ziekte is momenteel niet te genezen. Patiënten worden nu vaak behandeld met dopamine. Het gebrek aan die neurotransmitter (signaalstof), die het lichaam normaal zelf aanmaakt, wordt gezien als oorzaak van de ziekte. NAC zou de aanmaak daarvan stimuleren.
N-acetylcysteïne is een sterke antioxidant. Recent onderzoek zou aannemelijk hebben gemaakt dat oxidatieve stress in de hersens een rol speelt bij het ontstaan van de ziekte van Parkinson. Daardoor zou, onder meer, de glutathionspiegel dalen. Glutathion is een stof die juist die oxidatieve stress tegengaat. Het klinkt mij vreemd in de oren, dat oxidatieve stress er voor zorgt dat de productie belemmert van een stof die die stress juist moet tegengaan, maar ik lieg hier bij deze in commissie (oftewel, volg het persbericht). Onderzoek aan hersencellen in een kweek toonden aan dat NAC helpt die schade die ontstaat door oxiderende verbindingen te verminderen door ervoor te zorgen dat er weer meer glutahion wordt geproduceerd. NAC is gewoon in pilvorm te koop, maar ook in de vorm van vloeistof, waarbij de stof onder meer gebruikt wordt om de lever tegen een acetaminofeenoverdosis (paracetamol) te beschermen.
In de studie werd een groep volgens de standaardmethode behandeld, terwijl een andere groep naast de normale behandeling drie maanden achtereen oraal of intraveneus NAC kreeg toegediend. De groepen werden vergeleken volgens een standaardmethode voor Parkinson-patiënten. Ook werden er opnames van de hersens gemaakt om de hoeveelheid dopaminevervoerder (een eiwit dat zorgt voor het transport van dopamine in de hersencellen) in de basale ganglia te meten, dat deel van de hersens dat het meest door de ziekte wordt aangetast.
De NAC-groep had na de drie maanden 4 tot 9% meer dopaminevervoerderbindingen en scoorde op de standaardmethode UPDRS 13% beter. “Onze studie toont aan dat n-acetylcysteïne een positief effect heeft op de ziekte en dopamineneuronen weer tot activiteit aanzet”, zegt onderzoeker Daniel Monti van de Thomas Jefferson-universiteit (VS).  “Nooit eerder had een behandeling van Parkinson dit effect op de hersens”, vult medeonderzoeker Andrew Newberg aan. De onderzoekers hopen dat dit onderzoek zal resulteren in een effectievere behandeling van de ziekte van Parkinson.

Bron: Science Daily

2 gedachten over “Parkinson-patiënten lijken baat bij NAC te hebben

  1. Fijn te horen , heb voor 14 dagen geleden de diagnose van parkinson gekregen.
    En eind maart gesprek welke medicijnen .
    Is NAC ook al op dokters recept te verkrijgen , kan ik daar mijn neuroloog naar vragen ??

  2. Het middel schijnt vrij verkrijgbaar te zijn, maar ik zou dat zeker aankaarten bij mijn neuroloog (als ik jou was). Zelf experimenteren lijkt me niet aan te bevelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.