Handdrogers zijn bacterieverspreiders

HanddrogerIk vind het rotdingen, die handdrogers die sommige kroegen en restaurants op het toilet hebben hangen. Die zijn zogenaamd hygiënisch en milieuvriendelijk, maar het blijken bacterieverspreiders te zijn, zo hebben onderzoekers van de universiteit van Leeds (GB) uitgevonden. Die handdrogers zijn stukken minder hygiënisch dan papieren handdoekjes.

Je kent ze wel, die straalblazers waaronder je dan je handen al wrijvend moet zien te drogen. Kleredingen. Ze blazen ook nog eens de bacteriën door de toiletruimte. De onderzoekers keken naar de rondgeblazen beestjes. De concentratie daarvan was volgens de onderzoekers bij straaldrogers 27 keer hoger dan bij papieren handdoekjes. Bij de minder hard blazende warmeluchtdroger was dat zo’n vijf keer meer. Papier geeft ook wel een klerezooi, maar dat ligt dan meer aan de netheid van de bezoekers aan de toiletruimte.
Een groot deel van de bacteriën krijgt de handenwrijver zelf weer terug, maar ook mensen in de buurt ‘profiteren’ mee van de bacteriestroom.  De onderzoekers, die proeven deden met een bacterie, een Lactobacillus, die nooit in toiletruimtes voorkomt, zagen dat de bacteriën door de handdroger wel tot twee meter ver weggeblazen werden van de handen van de proefpersonen. Die bacteriën bleven daar ook nog eens een tijdje rondhangen, tot zelfs vijftien minuten na het drogen. Gauw weg met die dingen, zou ik zeggen.

Bron: Eurekalert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.