38°C in het noorden van Siberië

Siberisch koud?

Siberisch lijkt een andere betekenis te krijgen (afb: WikiMedia Commons)

En weer is er een temperatuurecord gesneuveld.  In Verchojansk in Noord-Siberië was het afgelopen zaterdag 38°C. Het dorp met zo’n 1400 inwoners ligt in de buurt van de poolcirkel. Het is de hoogste temperatuur ooit gemeten in het dorp. Het vorige record dateerde van 25 juli 1988 toen een temperatuur van 37,3°C werd gemeten.
Het dorp ligt op 67° 33′ NB en wordt gezien als een van de koudste plekken op de wereld. In de winter kan de temperatuur zakken tot -45°C en verder met een gemiddelde van -14,5°C. Het verontrustende is niet alleen de hogere temperatuur in Verchojansk maar vooral ook de duur van de hittegolf.
Na een winter met temperaturen boven normaal was mei de warmste ooit gemeten met temperaturen boven de 10°C, zoals normaal gebruikelijk. Op 23 mei werd in het noordelijker gelegen Chantanka een temperatuur van 25,4°C gemeten terwijl die normaal dan zo rond de nul graden dient te zijn.

Natuurbranden

Met die hoge temperaturen stijgt ook de vrees op grootschalige natuurbranden zoals die ook vorig seizoen hebben gewoed. In Jakoetië, waarvan Verchojansk onderdeel van uit maakt,  zijn het vorig jaar al 275 000 ha door brand verwoest. Door de hoge temperaturen smelt ook de ‘eeuwig’ bevroren bodem met als gevolg dat de daarin vastgelegde broeikasgassen als methaan en kooldioxide vrijkomen en de aardopwarming nog verder aanzwengelen.

Bron: Futura-Sciences

1 gedachte op “38°C in het noorden van Siberië

  1. Pingback: Zeeijsoppervlak rond de Noordpool dit jaar dramatisch laag - Geleerd uitschotGeleerd uitschot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.