Honeywell bouwt krachtigste kwantumcomputer, zegt het

kwantumcomputer Honeywell

De, neem ik aan, ionvalkamer van de jongste kwantumcomputer van Honeywell (afb: Honeywell)

Honeywell zegt de tot nu toe krachtigste kwantum-computer te hebben gebouwd. De machine zou een door IBM bedachte eenheidsloze maat (kwantumvolume) hebben van 64, twee keer meer dan tot nu toe is vertoond.
Terwijl, in ieder geval mij, nog steeds onduidelijk is of er ook daadwerkelijk kwantumcomputers zijn gebouwd komt het Amerikaanse bedrijf met het verhaal dat ze de krachtigste kwantumcomputer heeft gebouwd die er bestaat. Dat lijkt een krasse uitspraak, want als er al kwantumcomputers zijn gebouwd, dan zijn ze in elk geval lastig te vergelijken.
IBM heeft dat probleem proberen op te lossen door te praten over kwantumvolume. Daarin worden zaken meegenomen als het aantal kwantumbits, de foutmeting en dergelijke. IBM was de vorige recordhouder met een volume van (dus) 32.
De H0-computers van Honeywell maken gebruik van een ionvalkamer met kwabits. Die kamer heeft de afmeting van een basketbal, met vensters om laserlicht door te laten.
Binnen in de kamer heerst een vacuüm nabij -273°C (0 K), het absolute nulpunt. De atomen (geen ionen?; as) worden ‘ondersteund’ door elektrische velden. De lasers zijn nodig om de boel als een computer te laten functioneren. Daaromheen zit

nog een hoop ‘spul’, alles bij elkaar genoeg om een tafel van 6 m bij 1,5 m te vullen.

Computerverleden

Honeywell was ooit niet onbekend in de rekentuigbranche. Ooit maakte het bedrijf mainframecomputers als concurrent van IBM. Die tak van het bedrijf werd verkocht, maar intussen heeft het bedrijf zich bekeerd tot de (ontwikkeling van) kwantumcomputers. Daar werken nu zo’n 120 mensen aan met als doel de rekenkracht elk jaar te vertienvoudigen, althans zeker de eerste vijf jaar. Het bedrijf verkoopt die dingen ook.

Bron: phys.org

1 gedachte op “Honeywell bouwt krachtigste kwantumcomputer, zegt het

  1. Pingback: IonQ zegt krachtigste kwantumcomputer tot nu toe te hebben - Geleerd uitschotGeleerd uitschot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.